Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem • przepis • składniki • przygotowanie
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy. Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem. Patelnię żeliwną stopniowo rozgrzewamy i na oliwie na średnim ogniu smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. Gotowe piersi zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dodajemy masło i je roztapiamy. Następnie dodajemy mąkę i całość podsmażamy, mieszając ok. 1 minuty. Pod koniec smażenia do zasmażki dodajemy tymianek i wyciśnięty przez praskę czosnek.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do gotowej zasmażki stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Sos gotujemy na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ZAPIEKAMY KURCZAKA Z DODATKAMI
Piersi kurczaka przekładamy na patelnię z sosem. Jabłko przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w plastry. Ser także kroimy w plastry. Na każdej piersi kurczaka układamy po połowie jabłka i sera. Tak przygotowane danie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż ser się zarumieni. Danie przed podaniem oprószamy drobno posiekanym szczypiorem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
841,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
420,9 kcal
Tłuszcz
16,5 g
Węglowodany
15,5 g
Błonnik
2,3 g
Białko
48,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Odwrócona tarta z kiełbasą
Ciekawa, prosta i pyszna! Odwrócona tarta z kiełbasą to sposób na szybki obiad. Przygotuj ją według przepisu Kingi!

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami to uwspółcześniona wersja klasycznych, drożdżowych pasztecików serwowanych w okresie świątecznym. Wykorzystanie do tej przekąski lekkiego ciasta francuskiego nadaje jej nowoczesnego charakteru. Jak zrobić tę pyszną przekąskę? Poznaj nasz sposób na paszteciki z ciasta francuskiego nadziane grzybami i kapustą.

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti puttanesca
Szybkie spaghetti we włoskim stylu? To musi być spaghetti puttanesca! Przygotujesz je w kilka minut, a jego wyjątkowy smak zostanie z Tobą na długo!

Twisty serowe z ciasta francuskiego
Serowe twisty to przekąska idealna na imprezę. Smakuje doskonale także razem z dipami.

Ubijany ser brie z grzankami
Błyskawiczna w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje! Połączenie wyraźnego smaku brie i czosnku ze słodkim miodem gwarantuje naprawdę pyszne danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z pesto z bobu
Pyszne pesto przygotowane z bobu i pestek słonecznika to idealna odmiana dla klasycznych przepisów na ten sos. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.

Lody mango z serka wiejskiego
Przepyszne lody mango z serka wiejskiego, które przygotujesz w 5 minut i zjesz od razu! Wypróbuj ten przepis z 4 składników i ciesz się owocowym orzeźwieniem.