lamotek.pl

Kotleciki z łososia • przepis • składniki • przygotowanie

Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.

Kotleciki z łososia

Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka kajzerka - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 2 szt.
olej słonecznikowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
łosoś filet, bez skóry - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MIĄŻSZ:
z pszennej bułki namocz w melku lub w wodzie.
2.PRZYGOTOWANIE ŁOSOSIA OCZYSZCAMY:
ze skóry i ości, a następnie siekamy w drobną kosteczkę.
3.
SZCZYPIOREK SIEKAMY.
4.CZOSNEK PRZECISKAMY PRZEZ:
praskę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju. STUDZIMY.
5.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ:
łososia, szczypiorek, czosnek, skórkę otartą z cytryny.
6.DODAJEMY JAJKA I:
dobrze odciśnięty miąższ bułki.
7.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
8.
FORMUJEMY MINIKOTLECIKI.
9.MNIEJ WIĘCEJ PRZEZ:
3 min smażymy z każdej strony na patelni grillowej.
10.JAK PODAWAĆ SERWUJEMY:
z rukolą, cząsteczkami cytryny lub limonek.
11.POSYPUJEMY OBFICIE:
szczypiorkiem.
12.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Kotleciki z łososia

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MIĄŻSZ

z pszennej bułki namocz w melku lub w wodzie.

2

PRZYGOTOWANIE ŁOSOSIA OCZYSZCAMY

ze skóry i ości, a następnie siekamy w drobną kosteczkę.

3

SZCZYPIOREK SIEKAMY.

4

CZOSNEK PRZECISKAMY PRZEZ

praskę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju. STUDZIMY.

5

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ

łososia, szczypiorek, czosnek, skórkę otartą z cytryny.

6

DODAJEMY JAJKA I

dobrze odciśnięty miąższ bułki.

7

DOKŁADNIE MIESZAMY.

8

FORMUJEMY MINIKOTLECIKI.

9

MNIEJ WIĘCEJ PRZEZ

3 min smażymy z każdej strony na patelni grillowej.

10

JAK PODAWAĆ SERWUJEMY

z rukolą, cząsteczkami cytryny lub limonek.

11

POSYPUJEMY OBFICIE

szczypiorkiem.

12

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1428,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

357,1 kcal

🥑

Tłuszcz

22 g

🌾

Węglowodany

7,4 g

🥬

Błonnik

30,4 g

💪

Białko

30,4 g

Podobne przepisy