lamotek.pl

Cukinia w koperkowej marynacie • przepis • składniki • przygotowanie

Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.

Cukinia w koperkowej marynacie

Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 220 g
cukinia - 1 kg
cebula czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
gorczyca - 2 łyżeczki
ocet winny - 700 ml
sok z cytryny - 2 łyżki
świeży koperek - 1 łyżeczka
woda - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cukinię kroimy w plastry. Cebulę siekamy w krążki, a czosnek w plasterki. Cukinię skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy odrobiną soli i odsączamy na sicie.
2.WYPEŁNIAMY SŁOIKI:
Czosnek, cebulę, cukinię i koperek układamy w słoikach.
3.ZALEWAMY WARZYWA MARYNATĄ:
Zagotowujemy wodę z przyprawami i octem. Lekko ostudzoną marynatą zalewamy cukinię w słoikach. Zakręcamy, pasteryzujemy około 10 minut.
Cukinia w koperkowej marynacie

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cukinię kroimy w plastry. Cebulę siekamy w krążki, a czosnek w plasterki. Cukinię skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy odrobiną soli i odsączamy na sicie.

2

WYPEŁNIAMY SŁOIKI

Czosnek, cebulę, cukinię i koperek układamy w słoikach.

3

ZALEWAMY WARZYWA MARYNATĄ

Zagotowujemy wodę z przyprawami i octem. Lekko ostudzoną marynatą zalewamy cukinię w słoikach. Zakręcamy, pasteryzujemy około 10 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1381,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

138,1 kcal

🥑

Tłuszcz

0,7 g

🌾

Węglowodany

28,9 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

1,9 g

Podobne przepisy