Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŻURAWINY MYJEMY. PIĘĆ
mandarynek parzymy i obieramy ze skórki. Z miąższu wyciskamy sok, a skórkę drobno siekamy.
GOTUJEMY ŻURAWINY Z DODATKAMI
Do rondla wkładamy oczyszczone żurawiny. Dodajemy sok i skórkę z mandarynek, miód oraz laskę cynamonu. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając – do momentu, aż żurawiny zaczną pękać.
ROZDRABNIAMY OWOCE
Wyjmujemy laskę cynamonu. Gotujące się owoce delikatnie rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz podzielone na cząstki pozostałe mandarynki. Całość gotujemy kolejne 10 minut.
PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOIKÓW
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy na bok i zostawiamy do wystygnięcia. Na słoiczki naklejamy etykiety z opisem i dedykacją.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1979,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
110 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
2,6 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!

Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Magdalenki w stylu francuskim
Kształt muszelki i cytrynowy smak to znaki szczególne francuskich magdalenek – delikatnych ciasteczek rozsławionych dzięki klasyce literatury. Przygotuj je, wykorzystując przepis Pawła!

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona ciecierzyca na słodko
Szykujesz imprezę? Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę, którą zrobisz raz dwa? Wypróbuj przepis na ciecierzycę na słodko!

3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.

Lody truskawkowo-miętowe
Wypróbuj przepis na orzeźwiające lody truskawkowo-miętowe! Łatwe w wykonaniu, idealne na upalne dni!