lamotek.pl

Domowy keczup • przepis • składniki • przygotowanie

Do burgerów, do frytek, na kanapki! Domowy ketchup wg przepisu Karola smakuje doskonale z każdą przekąską, a co najważniejsze – dobrze znasz jego skład!

Domowy keczup

Do burgerów, do frytek, na kanapki! Domowy ketchup wg przepisu Karola smakuje doskonale z każdą przekąską, a co najważniejsze – dobrze znasz jego skład!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
cukier brązowy - 3 łyżki
curry - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
goździki - 2 szt.
ocet jabłkowy - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor malinowy - 1 kg
seler naciowy - 50 g
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżki
sól - 1 szczypta
kolendra ziarna - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Sparzone i obrane pomidory, seler naciowy i dymkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
2.KARMELIZUJEMY CUKIER I SMAŻYMY WARZYWA:
Cukier karmelizujemy w delikatnie rozgrzanym garnku. Dodajemy cebulę, czosnek, seler i smażymy chwilę, aż warzywa puszczą wodę.
3.REDUKUJEMY SOS:
Dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wyjmujemy goździki, a sos przekładamy na patelnię. Smażymy do całkowitego odparowania wody.
4.BLENDUJEMY SOS:
Zredukowany sos przelewamy do wyższego naczynia i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i ponownie zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.
Domowy keczup

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Sparzone i obrane pomidory, seler naciowy i dymkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.

2

KARMELIZUJEMY CUKIER I SMAŻYMY WARZYWA

Cukier karmelizujemy w delikatnie rozgrzanym garnku. Dodajemy cebulę, czosnek, seler i smażymy chwilę, aż warzywa puszczą wodę.

3

REDUKUJEMY SOS

Dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wyjmujemy goździki, a sos przekładamy na patelnię. Smażymy do całkowitego odparowania wody.

4

BLENDUJEMY SOS

Zredukowany sos przelewamy do wyższego naczynia i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i ponownie zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

141,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

70,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

16,2 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy