Kolorowe rolady naleśnikowe • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne danie dla wszystkich członków rodziny! Kolorowe rolady naleśnikowe to pomysł Kingi na słodkie naleśniki bez dodatku cukru, za to z dużą ilością owoców, które trafią w gust także najmłodszych.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką na złoty kolor z obu stron. Studzimy je do temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY
Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ser mascarpone, ekstrakt waniliowy i 1 łyżkę syropu z agawy. Tak przygotowany krem dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
SKŁADAMY NALEŚNIKI
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem waniliowy i borówki i polewamy całość drugą łyżką syropu z agawy. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Szpinak blendujemy z odrobiną mleka na gładką masę. Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko, roztopione wcześniej masło i zblendowany szpinak i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY KREM I MANGO
Śmietankę ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Mango obieramy i kroimy na kawałki o boku ok. 1 cm.
SKŁADAMY NALEŚNIKI
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem kokosowy i mango. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mąkę, kakao i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY KREM CTRYNOWY
Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ricottę, syrop z agawy, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, za pomocą trzepaczki, aby uniknąć powstania grudek.
SKŁADAMY NALEŚNIKI
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem cytrynowy i maliny. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7258,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
604,9 kcal
Tłuszcz
38,7 g
Węglowodany
48,9 g
Błonnik
17,3 g
Białko
17,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tornado dog
Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.

Jajko zapiekane w bagietce
DG jak zawsze ma świetny pomysł na łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie! Wypróbuj przepis na zapiekane bagietki z jajkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron w sosie śmietankowym
Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!

Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!

Sernik zebra
Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!