lamotek.pl

Halloweenowe ciasto z niespodzianką • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować tort z krwawą niespodzianką, który zaskoczy wszystkich na upiornym przyjęciu!

Halloweenowe ciasto z niespodzianką

Zobacz, jak przygotować tort z krwawą niespodzianką, który zaskoczy wszystkich na upiornym przyjęciu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 300 g
cynamon - 1 łyżeczka
jajko - 4 szt.
kakao - 20 g
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
olej słonecznikowy - 36 ml
orzech włoski - 100 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 300 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
puree z dyni - 600 g
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
cukier puder - 40 g
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
cytryna - 1 szt.
ser mascarpone - 500 g
śmietana 30% - 250 ml
kisiel truskawkowy - 1 szt.
malina - 70 g
ciastka czekoladowe neo - 180 g
drażetki czekoladowe - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z DYNI:
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy na gładką masę.
2.PRZYGOTOWUJEMY KISIEL:
Kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy maliny i mieszamy.
3.MIKSUJEMY SKŁADNIKI KREMU:
Śmietankę ubijamy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier puder i mascarpone. Następnie dodajemy cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę.
4.DEKORUJEMY CIASTO:
Z dwóch spodów ciasta ringiem wykrawamy środek. Wycięty środek pozostawiamy. Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy ¼ kremu. Przykrywamy drugim blatem. W otwór na środku ciasta wlewamy wystudzony kisiel. Z pozostawionego krążka ciasta odkrawamy kawałek i przykrywamy kisiel tak, aby powierzchnia górnego blatu była gładka i równa. Pozostałym kremem dekorujemy ciasto. Ciasteczka neo przekrawamy na pół i przyklejamy do nich draże, tworząc oczy. Tak przygotowanymi ciasteczkami dekorujemy ciasto.
Halloweenowe ciasto z niespodzianką

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z DYNI

Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy na gładką masę.

2

PRZYGOTOWUJEMY KISIEL

Kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy maliny i mieszamy.

3

MIKSUJEMY SKŁADNIKI KREMU

Śmietankę ubijamy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier puder i mascarpone. Następnie dodajemy cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę.

4

DEKORUJEMY CIASTO

Z dwóch spodów ciasta ringiem wykrawamy środek. Wycięty środek pozostawiamy. Pierwszy blat układamy na paterze i smarujemy ¼ kremu. Przykrywamy drugim blatem. W otwór na środku ciasta wlewamy wystudzony kisiel. Z pozostawionego krążka ciasta odkrawamy kawałek i przykrywamy kisiel tak, aby powierzchnia górnego blatu była gładka i równa. Pozostałym kremem dekorujemy ciasto. Ciasteczka neo przekrawamy na pół i przyklejamy do nich draże, tworząc oczy. Tak przygotowanymi ciasteczkami dekorujemy ciasto.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7229 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

722,9 kcal

🥑

Tłuszcz

38,8 g

🌾

Węglowodany

86,3 g

🥬

Błonnik

15,5 g

💪

Białko

15,5 g

Podobne przepisy

Halloweenowe ciasto z niespodzianką - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl