Minitorciki czekoladowe z owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 12 SILIKONOWYCH
foremek do muffinów sitko piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Ciasto czekoladowe Wodę, masło pokrojone na mniejsze kawałki, kakao, pokruszoną czekoladę i cukier podgrzewamy w garnku.
DOPROWADZAMY DO CAŁKOWITEGO
rozpuszczenia składników, co jakiś czas mieszając.
ODLEWAMY ¼ MASY
do drugiego naczynia (na polewę). STUDZIMY.
MĄKĘ PRZESIEWAMY DO
dużej miski przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. BIAŁKA JAJ ODDZIELAMY: od żółtek.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę.
DODAJEMY STOPNIOWO ŻÓŁTKA
i 3/4 masy czekoladowej.
PRZEKŁADAMY MASĘ JAJECZNĄ
partiami do miski z mąką.
DELIKATNIE MIESZAMY DO
całkowitego połączenia składników.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
12 foremek silikonowych i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
STUDZIMY, PRZECINAMY TORCIKI
na pół.
NADZIENIE MASCARPONE MIESZAMY
z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY I
łączymy z mascarpone.
GOTOWĄ MASĘ PRZEKŁADAMY
do worka cukierniczego.
WYCISKAMY SZPRYCĄ NADZIENIE
na upieczone spody czekoladowe, przykrywamy wierzchami torcików i polewamy wcześniej pozostawioną polewą czekoladową.
TORCIKI DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI
owocami i miętą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5862,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
488,5 kcal
Tłuszcz
30,5 g
Węglowodany
49,4 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piada wraps
Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Dynia pieczona w piekarniku - w ziołach
Pyszna przekąska lub aromatyczny dodatek do obiadu – delikatne kawałki pieczonej dyni z idealnie dobraną kompozycją ziół.

Gnocchi z ricotty
Delikatne gnocchi z sera ricotta podane z aromatycznym i mocno usmażonym guanciale to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację we włoskim stylu. Sprawdź, jak smakują!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!

Tarta z kremem katalońskim
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.