lamotek.pl

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach • przepis • składniki • przygotowanie

Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach

Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pomidorki koktajlowe - 16 szt.
cytryna - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cukinia - 2 szt.
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
bazylia świeża - 5 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
folię aluminiową Sposób przygotowania Filet łososia myjemy, osuszamy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Myjemy pomidorki i cukinię . Obieramy cebulę . Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cukinię kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Przygotowujemy 4 arkusze folii aluminiowej, na których kładziemy kolejno: plastry cukinii, kawałek łososia, piórka cebuli, połówki pomidorów. Warzywa i rybę posypujemy posiekanymi ziołami, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny , dokładnie zawijamy każdy papilot, zawijając ciasno folię na brzegach. Gotowe paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Po mniej więcej 15-20 minutach zaglądamy, odchylając delikatnie folię, i sprawdzamy, czy łosoś jest już upieczony. Jak podawać Rozcinamy bagietkę na pół i kładziemy spodem do góry na grillu. Pieczemy, aż będzie chrupka. Podajemy z bagietką lub ziemniaczkami z grilla. Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kolorowa ryba w srebrnych papilotach

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

folię aluminiową Sposób przygotowania Filet łososia myjemy, osuszamy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Myjemy pomidorki i cukinię . Obieramy cebulę . Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cukinię kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Przygotowujemy 4 arkusze folii aluminiowej, na których kładziemy kolejno: plastry cukinii, kawałek łososia, piórka cebuli, połówki pomidorów. Warzywa i rybę posypujemy posiekanymi ziołami, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny , dokładnie zawijamy każdy papilot, zawijając ciasno folię na brzegach. Gotowe paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Po mniej więcej 15-20 minutach zaglądamy, odchylając delikatnie folię, i sprawdzamy, czy łosoś jest już upieczony. Jak podawać Rozcinamy bagietkę na pół i kładziemy spodem do góry na grillu. Pieczemy, aż będzie chrupka. Podajemy z bagietką lub ziemniaczkami z grilla. Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1968,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

492,2 kcal

🥑

Tłuszcz

29 g

🌾

Węglowodany

14,7 g

🥬

Błonnik

43,9 g

💪

Białko

43,9 g

Podobne przepisy

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl