lamotek.pl

Knedle z faszerowanymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.

Knedle z faszerowanymi śliwkami

Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 1 l
sól - 1 łyżeczka
ziemniak - 500 g
mąka pszenna - 200 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
żółtka jaj - 2 szt.
śliwka - 500 g
krem proteinowy o smaku białej czekolady - 80 g
masło - 100 g
bułka tarta - 50 g
cukier - 20 g
cynamon - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.W TERMOROBOCIE PODGRZEWAMY:
1 l wody z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i przekładamy do koszyka do gotowania na parze. Tak przygotowane ziemniaki gotujemy z wykorzystaniem programugotowanie wg własnych ustawień / czas 25 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Koszyk z ugotowanymi ziemniakami wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Wylewamy wodę z pojemnika miksującego.
2.ROZDRABNIAMY ZIEMNIAKI:
Ugotowane ziemniaki przekładamy do czystego pojemnika miksującego i rozdrabniamy za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4.
3.WYRABIAMY CIASTO NA KNEDLE:
Do rozdrobnionych ziemniaków dodajemy obie mąki, żółtka i dodatkową 1 szczyptę soli. Całość wyrabiamy, używając programuugniatanie / ciasto twarde / czas 30 sekund.
4.FASZERUJEMY ŚLIWKI:
Każdą śliwkę nacinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej pestkę. Następnie faszerujemy śliwki kremem proteinowym o smaku białej czekolady.
5.FORMUJEMY KNEDLE:
Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy z niego wałek. Następnie dzielimy go na tyle części, ile mamy faszerowanych śliwek (ok. 8-9 kawałków). Ze wszystkich części ciasta formujemy placuszki, nakładamy na ich środek po śliwce i zawijamy ją w ciasto, formując kulkę.
6.GOTUJEMY KNEDLE:
Knedle gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.
7.ZASMAŻAMY BUŁKĘ TARTĄ:
Do pojemnika miksującego przekładamy masło i roztapiamy je, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 110°C / obroty 1. Następnie do roztopionego masła dodajemy bułkę tartą i podsmażamy ją z użyciem programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / temperatura 110°C / obroty 1. Na koniec do bułki wsypujemy cukier i cynamon i całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 1.
8.PODAJEMY KNEDLE:
Gotowe knedle podajemy jeszcze gorące, z cynamonową zasmażaną bułką tartą.
Knedle z faszerowanymi śliwkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

W TERMOROBOCIE PODGRZEWAMY

1 l wody z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i przekładamy do koszyka do gotowania na parze. Tak przygotowane ziemniaki gotujemy z wykorzystaniem programugotowanie wg własnych ustawień / czas 25 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Koszyk z ugotowanymi ziemniakami wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Wylewamy wodę z pojemnika miksującego.

2

ROZDRABNIAMY ZIEMNIAKI

Ugotowane ziemniaki przekładamy do czystego pojemnika miksującego i rozdrabniamy za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4.

3

WYRABIAMY CIASTO NA KNEDLE

Do rozdrobnionych ziemniaków dodajemy obie mąki, żółtka i dodatkową 1 szczyptę soli. Całość wyrabiamy, używając programuugniatanie / ciasto twarde / czas 30 sekund.

4

FASZERUJEMY ŚLIWKI

Każdą śliwkę nacinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej pestkę. Następnie faszerujemy śliwki kremem proteinowym o smaku białej czekolady.

5

FORMUJEMY KNEDLE

Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy z niego wałek. Następnie dzielimy go na tyle części, ile mamy faszerowanych śliwek (ok. 8-9 kawałków). Ze wszystkich części ciasta formujemy placuszki, nakładamy na ich środek po śliwce i zawijamy ją w ciasto, formując kulkę.

6

GOTUJEMY KNEDLE

Knedle gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.

7

ZASMAŻAMY BUŁKĘ TARTĄ

Do pojemnika miksującego przekładamy masło i roztapiamy je, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 110°C / obroty 1. Następnie do roztopionego masła dodajemy bułkę tartą i podsmażamy ją z użyciem programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / temperatura 110°C / obroty 1. Na koniec do bułki wsypujemy cukier i cynamon i całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 1.

8

PODAJEMY KNEDLE

Gotowe knedle podajemy jeszcze gorące, z cynamonową zasmażaną bułką tartą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2907,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

969,2 kcal

🥑

Tłuszcz

42,8 g

🌾

Węglowodany

129,6 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

20,7 g

Podobne przepisy