Soczysty łosoś z sosem z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZESNIEJ KASZĘ
gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. ODCEDŹ I: wystudź.
ŁOSOŚ KAWAŁKI ŁOSOSIA
myjemy pod delikatnym strumieniem zimnej wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
ODCINAMY KAWAŁECZKI ŁOSOSIA
z jednej i z drugiej strony, wyrównując filet.
KAŻDY KAWAŁEK PRZEKRAWAMY
na pół, dochodząc do skóry, następnie odcinamy skórę.
POSYPUJEMY ŁOSOSIA BIAŁYM
pieprzem i solą (zarówno z jednej jak i z drugiej strony), następnie skrapiamy oliwą z oliwek z obu stron (oliwę rozsmarowujemy na łososiu).
NASTĘPNIE KAWAŁKI ŁOSOSIA
przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
NA KAŻDEGO ŁOSOSIA
ścieramy niewielką ilość skórki z limonki.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 55 stopni C na mniej więcej 30 - 35 minut. UWAGA!.
JEŻELI WOLISZ ŁOSOSIA
dobrze wypieczonego to należy wydłużyć czas pieczenia.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ, NA
którą następnie wlewamy miód (ok. 2 ŁYŻECZKI).
NA ROZGRZANY MIÓD
wrzucamy gruszki pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, mieszamy, dodajemy sok z 1 limonki, ponownie mieszamy.
GOTUJEMY AŻ SOS
się zredukuje.
SOS 65 G
rukoli , 30 g miodu, 30 g musztardy i sok z 1 limonki miksujemy. DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: wody.
NASTĘPNIE LEJEMY OLIWĘ
z oliwek (ok. 100 ML) MAŁYM: strumieniem, cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i idealnie kremową konsystencję). SOS WSTAWIAMY DO: lodówki.
W MIĘDZYCZASIE ZDEJMUJEMY
gruszki z patelni i przekładamy je do miseczki.
SAŁATKA Z KASZY
gryczanej Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W MIĘDZYCZASIE OBIERAMY
zielony ogórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.
SIEKAMY CZOSNEK I
kruszymy twaróg.
DO MISKI Z
ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy pokrojony ogórek, posiekany czosnek, pokruszony twaróg i sok z 1/2 limonki.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ
i białym pieprzem. MIESZAMY.
DODAJEMY OKOŁO 30
ml oliwy z oliwek.
DELIKATNIE MIESZAMY DODAJĄC
1 łyżeczkę miodu.
PO 35 MINUTACH
wyjmujemy łososia z piekarnika.
JAK PODAWAĆ NA
środku talerza układamy sałatkę z kaszy i ogórka.
SOS Z RUKOLI
przelewamy na talerz obok sałatki z kaszy.
ŁOSOSIA WYKŁADAMY NA
sałatkę, na łososia kładziemy gruszki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3736,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
934,2 kcal
Tłuszcz
43,6 g
Węglowodany
96,5 g
Błonnik
45,5 g
Białko
45,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.

Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
Poczuj się jak w słonecznej Italii! Przygotuj pyszny makaron inspirowany kuchnią Włoch według przepisu samego Stefano Terrazzino!

Rillettes z kaczki
Karol Okrasa zainspirowany kuchnią francuską, stworzył dużo łatwiejszą wersję rillettes. To pyszny dodatek do chrupiącej bagietki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE
Na imprezę w gronie znajomych polecamy szpinakowe koreczki przełożone śmietankowym serkiem z wędzonym łososiem!

Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!

Bób z boczkiem
Wykorzystaj sezon na bób i przygotuj pyszne i łatwe danie – bób z boczkiem i ziemniakami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!

Wielkanocna baba drożdżowa
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!