lamotek.pl

Kopytka z dyni • przepis • składniki • przygotowanie

Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.

Kopytka z dyni

Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dynia piżmowa - 400 g
ziemniak - 400 g
mąka pszenna - 100 g
mąka ziemniaczana - 50 g
jajko - 1 szt.
masło - 70 g
szałwia świeża - 5 liści
parmezan - 40 g
sól - 1 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DYNIĘ:
Dynię umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i połóż na nią dynię, a następnie wsadź do pieca. Piecz warzywo przez 45 minut, a potem wystudź.
2.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki oczyść, a potem wrzuć do garnka i zalej wodą. Ugotuj na miękko, a potem wystudź.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Dynię obierz ze skóry i pestek, a następnie zblenduj na gładkie puree. Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków (uzyskasz wtedy większą różnorodność w strukturze składników) wprost do miski. Dodaj dynię, jajko, sól i pieprz, a potem zamieszaj.
4.DODAJEMY MĄKĘ:
Mieszając masę, zacznij dodawać powoli mąkę pszenną, a potem ziemniaczaną. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
5.FORMUJEMY KOPYTKA:
Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj wałek. Wałek pokrój na kawałki o grubości 3-4 cm lub grubsze.
6.GOTUJEMY KOPYTKA:
Używany wcześniej garnek umyj, a następnie ustaw na kuchence na małym ogniu. Zagotuj w nim wodę, dodaj sól i zamieszaj. Gdy woda będzie wrzeć, dodaj kopytka i gotuj, aż do wypłynięcia na powierzchnię (ok. 2-3 minuty). Odlej trochę wody z gotowania kopytek do kubka, a resztę wylej. Kopytka zostaw na sicie.
7.ROZPUSZCZAMY MASŁO:
W rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj liście szałwii. Smaż przez 2-3 minuty, aż masło całkiem się rozpuści i zarumieni. Dodaj wodę odlaną z gotowania kopytek oraz przyprawy, a potem zamieszaj wszystko dokładnie.
8.DODAJEMY KOPYTKA:
Wrzuć kopytka do sosu i zamieszaj. Duś je przez 2 minuty.
9.PRZEKŁADAMY KOPYTKA NA TALERZE:
Gotowe kopytka przełóż na talerze, a następnie zetrzyj na nie odrobinę parmezanu i gotowe!
Kopytka z dyni

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DYNIĘ

Dynię umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i połóż na nią dynię, a następnie wsadź do pieca. Piecz warzywo przez 45 minut, a potem wystudź.

2

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki oczyść, a potem wrzuć do garnka i zalej wodą. Ugotuj na miękko, a potem wystudź.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Dynię obierz ze skóry i pestek, a następnie zblenduj na gładkie puree. Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków (uzyskasz wtedy większą różnorodność w strukturze składników) wprost do miski. Dodaj dynię, jajko, sól i pieprz, a potem zamieszaj.

4

DODAJEMY MĄKĘ

Mieszając masę, zacznij dodawać powoli mąkę pszenną, a potem ziemniaczaną. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

5

FORMUJEMY KOPYTKA

Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj wałek. Wałek pokrój na kawałki o grubości 3-4 cm lub grubsze.

6

GOTUJEMY KOPYTKA

Używany wcześniej garnek umyj, a następnie ustaw na kuchence na małym ogniu. Zagotuj w nim wodę, dodaj sól i zamieszaj. Gdy woda będzie wrzeć, dodaj kopytka i gotuj, aż do wypłynięcia na powierzchnię (ok. 2-3 minuty). Odlej trochę wody z gotowania kopytek do kubka, a resztę wylej. Kopytka zostaw na sicie.

7

ROZPUSZCZAMY MASŁO

W rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj liście szałwii. Smaż przez 2-3 minuty, aż masło całkiem się rozpuści i zarumieni. Dodaj wodę odlaną z gotowania kopytek oraz przyprawy, a potem zamieszaj wszystko dokładnie.

8

DODAJEMY KOPYTKA

Wrzuć kopytka do sosu i zamieszaj. Duś je przez 2 minuty.

9

PRZEKŁADAMY KOPYTKA NA TALERZE

Gotowe kopytka przełóż na talerze, a następnie zetrzyj na nie odrobinę parmezanu i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1763,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

440,9 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

57,4 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

11,2 g

Podobne przepisy