lamotek.pl

Smażone krążki cebuli w cieście piwnym • przepis • składniki • przygotowanie

Niebanalna i smakowita przekąska do piwa? Pyszne krążki cebulowe obtoczone w piwnym cieście i usmażone do chrupkości!

Smażone krążki cebuli w cieście piwnym

Niebanalna i smakowita przekąska do piwa? Pyszne krążki cebulowe obtoczone w piwnym cieście i usmażone do chrupkości!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
piwo jasne - 300 ml
ketchup - 2 łyżki
mąka pszenna - 150 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PIWO STOPNIOWO DODAJEMY:
do mąki, mieszając, aż ciasto będzie gładkie, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
2.ODSTAWIAMY NA 1:
godzinę do lodówki.
3.CEBULĘ OBIERAMY I:
kroimy w krążki o grubości 1 cm, dzieląc je na poszczególne pierścienie.
4.UKŁADAMY NA TALERZU:
i wstawiamy do lodówki.
5.MĄKĘ DO PANIEROWANIA:
wsypujemy na talerz i dodajemy soli.
6.OLEJ WLEWAMY NA:
patelnię lub do garnka na wysokość 2-3 cm.
7.ROZGRZEWAMY, AŻ NA:
włożonej do niego drewnianej łyżce ukażą się pęcherzyki.
8.KRĄŻKI CEBULI OBTACZAMY:
porcjami w mące, maczamy w cieście, osączamy i wrzucamy na rozgrzany olej.
9.SMAŻYMY OKOŁO 4:
minut, od czasu do czasu obracając.
10.OSĄCZAMY Z NADMIARU:
tłuszczu na papierze kuchennym i solimy.
11.PODAJEMY Z KECZUPEM:
lub sosem pomidorowym według uznania.
Smażone krążki cebuli w cieście piwnym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIWO STOPNIOWO DODAJEMY

do mąki, mieszając, aż ciasto będzie gładkie, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

2

ODSTAWIAMY NA 1

godzinę do lodówki.

3

CEBULĘ OBIERAMY I

kroimy w krążki o grubości 1 cm, dzieląc je na poszczególne pierścienie.

4

UKŁADAMY NA TALERZU

i wstawiamy do lodówki.

5

MĄKĘ DO PANIEROWANIA

wsypujemy na talerz i dodajemy soli.

6

OLEJ WLEWAMY NA

patelnię lub do garnka na wysokość 2-3 cm.

7

ROZGRZEWAMY, AŻ NA

włożonej do niego drewnianej łyżce ukażą się pęcherzyki.

8

KRĄŻKI CEBULI OBTACZAMY

porcjami w mące, maczamy w cieście, osączamy i wrzucamy na rozgrzany olej.

9

SMAŻYMY OKOŁO 4

minut, od czasu do czasu obracając.

10

OSĄCZAMY Z NADMIARU

tłuszczu na papierze kuchennym i solimy.

11

PODAJEMY Z KECZUPEM

lub sosem pomidorowym według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

886,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

147,7 kcal

🥑

Tłuszcz

3,3 g

🌾

Węglowodany

23,2 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

3,2 g

Podobne przepisy