Placuszki z kurczaka i szynki • przepis • składniki • przygotowanie
To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
Przygotowanie Placuszki Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie bardzo drobno kroimy i dokładnie siekamy (mięso powinno przypominać mielone mięso drobiowe).
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
miski. 150 G SZYNKI: kroimy w paseczki, które następnie oddzielamy od siebie i dodajemy do miski z kurczakiem.
DYMKĘ KROIMY DROBNO
(zarówno zielone, jak i białe części), następnie siekamy i przekładamy do miski razem z posiekaną 1/2 pęczka świeżej kolendry.
Z ZĄBKA CZOSNKU
wyjmujemy szczypiorek, siekamy, dodajemy sól i przecieramy czosnek z solą, następnie dodajemy do miski.
DO WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW
w misce dodajemy sól i pieprz oraz 70 g bułki tartej.
ZA POMOCĄ DREWNIANEJ
łyżki lub rękoma mieszamy całość.
MOKRYMI RĘKOMA FORMUJEMY
kuleczki (ok. 50 G KAŻDA),: następnie przyciskamy i formujemy placuszki.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
oliwę z oliwek i smażymy placuszki.
SOS 3 ŁYŻKI
sosu słodko-kwaśnego, 4 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego mieszamy w miseczce.
NASTĘPNIE SIEKAMY PISTACJE,
dodajemy 25 g i sok z 1/2 pomarańczy . MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy niewielką ilość rukoli, do miseczki wlewamy sos, sos dekorujemy kolendrą.
PLACUSZKI KŁADZIEMY NA
talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy je z tłuszczu, następnie przekładamy je na talerz z rukolą i sosem.
RUKOLĘ POLEWAMY ODROBINĄ
oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2279,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
569,9 kcal
Tłuszcz
30,5 g
Węglowodany
24,2 g
Błonnik
49,0 g
Białko
49,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Banoffee w słoiku
Pyszny deser z masą krówkową, bananami i bitą śmietaną podany w słoiku! Idealny do zabrania na piknik lub jako przekąska po domowym obiedzie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tagliata z indyka z rukolą
Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!

Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!

Sernik pistacjowy
Czas na znakomity sernik pełen pistacjowego smaku. Zaskocz swoich domowników lub gości, wypróbuj ten prosty przepis i podaj im przepyszne ciasto!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Shake kawowy z lodami czekoladowymi
Na bazie napoju migdałowego przygotujesz przyjemnie chłodzący shake kawowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale również stawia na nogi! Podaj go z lodami czekoladowymi – będzie pysznie!

Kurczak w maśle ziołowym z airfryera
Klasyka wśród domowych obiadów, czyli pieczony kurczak w maśle ziołowym w wersji z airfryera. Przygotuj te soczyste udka kurczaka w aromatycznych przyprawach i podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Ciasto czekoladowo-owsiane
Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.