lamotek.pl

Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!

Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym

Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

biszkopty - 100 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
goździki - 5 szt.
jajko - 4 szt.
masło - 100 g
proszek do pieczenia - 1 łyżka
mąka pszenna typ 450 - 100 g
cukier - 100 g
pomarańcza - 1 szt.
rum - 50 ml
woda - 100 ml
jogurt grecki - 400 g
śmietan fix - 9 g
orzech włoski - 60 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.GOŹDZIKI I CYNAMON DOKŁADNIE:
rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy sukcesywnie orzechy włoskie i również je rozdrabniamy. Białka ubijamy stopniowo, dodając cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy żółtka oraz bardzo miękkie masło. Rozdrobnione orzechy z cynamonem, goździkami mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przesianą mąką i dodajemy do wcześniej ubitej masy. Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.
2.W GARNKU MIESZAMY WODĘ:
z cukrem i na niewielkim ogniu gotujemy syrop. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Do garnka dodajemy startą skórkę i sok wyciśnięty z całego owocu. Gotujemy 5-7 minut aż do zgęstnienia. Studzimy syrop, odcedzamy skórkę pomarańczową, którą pozostawiamy do dekoracji. Do zimnego syropu opcjonalnie dodajemy rum.
3.JOGURT MIESZAMY ZE ŚMIETANKĄ:
w proszku i ubijamy na szybkich obrotach przez 3-4 minuty.
Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOŹDZIKI I CYNAMON DOKŁADNIE

rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy sukcesywnie orzechy włoskie i również je rozdrabniamy. Białka ubijamy stopniowo, dodając cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy żółtka oraz bardzo miękkie masło. Rozdrobnione orzechy z cynamonem, goździkami mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przesianą mąką i dodajemy do wcześniej ubitej masy. Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.

2

W GARNKU MIESZAMY WODĘ

z cukrem i na niewielkim ogniu gotujemy syrop. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Do garnka dodajemy startą skórkę i sok wyciśnięty z całego owocu. Gotujemy 5-7 minut aż do zgęstnienia. Studzimy syrop, odcedzamy skórkę pomarańczową, którą pozostawiamy do dekoracji. Do zimnego syropu opcjonalnie dodajemy rum.

3

JOGURT MIESZAMY ZE ŚMIETANKĄ

w proszku i ubijamy na szybkich obrotach przez 3-4 minuty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4819,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

401,6 kcal

🥑

Tłuszcz

24,2 g

🌾

Węglowodany

34,5 g

🥬

Błonnik

12,5 g

💪

Białko

12,5 g

Podobne przepisy