lamotek.pl

Białe bolognese • przepis • składniki • przygotowanie

Bolognese w białej wersji? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszny i kremowy makaron z mascarpone i parmezanem.

Białe bolognese

Bolognese w białej wersji? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszny i kremowy makaron z mascarpone i parmezanem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
ser mascarpone - 150 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 350 g
nasiona kopru - 1 łyżeczka
mleko 3,2% - 200 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
parmezan - 100 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
seler naciowy - 300 g
sól - 1 łyżeczka
makaron spaghetti - 500 g
szalotka - 90 g
szałwia świeża - 4 liście

Instrukcje przygotowania

1.GOTOWANIE SPAGHETTI:
Spaghetti przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.ROZDRABNIANIE PARMEZANU:
Z parmezanu usunąć skórkę i pokrojony na kawałki ser włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką)15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby zgarnąć parmezan łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie rozdrabniać (z zatkniętą miarką)15 sekund/prędkość 10. Następnie przełożyć do innego naczynia.
3.ROZDRABNIANIE CZOSNKU, SZALOTEK I SZAŁWII:
Szalotki i ząbek czosnku obrać, przekroić na pół i włożyć do pojemnika miksującego. Listki szałwii umyć, otrząsnąć z wody, większe przepołowić i także włożyć do pojemnika. Rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką), przytrzymującprzycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć kawałki łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
4.ROZDRABNIANIE SELERA:
Seler umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 5. Zgarnąć wszystko łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oliwę z oliwek i dusić (z zatkniętą miarką)2 minuty/prędkość 2/100°C.
5.GOTOWANIE MIĘSA I BULIONU:
Dodać mielone mięso oraz przyprawy i gotować (bez miarki), ustawiwszyprogram przypiekanie. Zalać bulionem warzywnym o temperaturze pokojowej i gotować (z zatkniętą miarką)2 minuty/prędkość 1/100°C.
6.GOTOWANIE MLEKA Z MASCARPONE:
Mleko o temperaturze pokojowej wlać do pojemnika i dodać mascarpone, następnie gotować (bez miarki)8 minut/prędkość 2/110°C. W celu ochrony przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika.
7.SERWOWANIE:
Białe bolognese podawać ze spaghetti i parmezanem.
Białe bolognese

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTOWANIE SPAGHETTI

Spaghetti przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

ROZDRABNIANIE PARMEZANU

Z parmezanu usunąć skórkę i pokrojony na kawałki ser włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką)15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby zgarnąć parmezan łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie rozdrabniać (z zatkniętą miarką)15 sekund/prędkość 10. Następnie przełożyć do innego naczynia.

3

ROZDRABNIANIE CZOSNKU, SZALOTEK I SZAŁWII

Szalotki i ząbek czosnku obrać, przekroić na pół i włożyć do pojemnika miksującego. Listki szałwii umyć, otrząsnąć z wody, większe przepołowić i także włożyć do pojemnika. Rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką), przytrzymującprzycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć kawałki łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

4

ROZDRABNIANIE SELERA

Seler umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 5. Zgarnąć wszystko łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oliwę z oliwek i dusić (z zatkniętą miarką)2 minuty/prędkość 2/100°C.

5

GOTOWANIE MIĘSA I BULIONU

Dodać mielone mięso oraz przyprawy i gotować (bez miarki), ustawiwszyprogram przypiekanie. Zalać bulionem warzywnym o temperaturze pokojowej i gotować (z zatkniętą miarką)2 minuty/prędkość 1/100°C.

6

GOTOWANIE MLEKA Z MASCARPONE

Mleko o temperaturze pokojowej wlać do pojemnika i dodać mascarpone, następnie gotować (bez miarki)8 minut/prędkość 2/110°C. W celu ochrony przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika.

7

SERWOWANIE

Białe bolognese podawać ze spaghetti i parmezanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3926,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

785,2 kcal

🥑

Tłuszcz

33,8 g

🌾

Węglowodany

84,5 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

36,2 g

Podobne przepisy