lamotek.pl

Tort bez pieczenia z owocami leśnymi • przepis • składniki • przygotowanie

Tort bez pieczenia z biszkoptami i owocami leśnymi. Pyszny, wegetariański, inspirowany produktami we włoskim stylu i idealny na lato. Przygotuj go i sprawdź, jak smakuje!

Tort bez pieczenia z owocami leśnymi

Tort bez pieczenia z biszkoptami i owocami leśnymi. Pyszny, wegetariański, inspirowany produktami we włoskim stylu i idealny na lato. Przygotuj go i sprawdź, jak smakuje!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser mascarpone - 500 g
śmietanka 36% - 330 ml
cukier puder - 3 łyżki
biszkopty savoiardi - 300 g
woda - 300 ml
cukier - 100 g
sok z cytryny - 2 łyżki
borówki -
malina -
jeżyna -
porzeczka czerwona -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY:
Owoce dokładnie myjemy, blendujemy i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach do miski. Pestki, które pozostały na sitku, przekładamy do rondelka.
2.PRZYGOTOWUJEMY PONCZ:
Pestki przełożone do rondelka zalewamy wodą, dodajemy cukier puder i gotujemy. Jeszcze gorący poncz przelewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach i studzimy. Do wystudzonego ponczu dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Schłodzone serek mascarpone i śmietankę przekładamy wraz z cukrem pudrem i musem z owoców leśnych do misy robota kuchennego. Całość ubijamy na średnich obrotach, aż powstanie gładki i puszysty krem.
4.SKŁADAMY I CHŁODZIMY TORT:
Biszkopty układamy na dnie tortownicy, docinając je w miarę potrzeby do jej kształtu. Następnie nasączamy je ponczem i nakładamy na nie połowę kremu. Na warstwie kremu układamy pozostałe biszkopty, w kierunku przeciwnym niż te na dnie tortownicy. Kolejną warstwę biszkoptów również nasączamy ponczem i nakładamy na nie drugą połowę kremu. Gotowy torcik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
5.DEKORUJEMY TORT:
Z mocno schłodzonego tortu zdejmujemy boki tortownicy (najlepiej ogrzać je ręcznym palnikiem gazowym). Pozostałe biszkopty ścieramy na tarce i okładamy nimi boki tortu. Tak przygotowany tort delikatnie zdejmujemy z dna tortownicy i przesuwamy na paterę. Ciasto ozdabiamy świeżymi owocami leśnymi.
Tort bez pieczenia z owocami leśnymi

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY

Owoce dokładnie myjemy, blendujemy i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach do miski. Pestki, które pozostały na sitku, przekładamy do rondelka.

2

PRZYGOTOWUJEMY PONCZ

Pestki przełożone do rondelka zalewamy wodą, dodajemy cukier puder i gotujemy. Jeszcze gorący poncz przelewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach i studzimy. Do wystudzonego ponczu dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Schłodzone serek mascarpone i śmietankę przekładamy wraz z cukrem pudrem i musem z owoców leśnych do misy robota kuchennego. Całość ubijamy na średnich obrotach, aż powstanie gładki i puszysty krem.

4

SKŁADAMY I CHŁODZIMY TORT

Biszkopty układamy na dnie tortownicy, docinając je w miarę potrzeby do jej kształtu. Następnie nasączamy je ponczem i nakładamy na nie połowę kremu. Na warstwie kremu układamy pozostałe biszkopty, w kierunku przeciwnym niż te na dnie tortownicy. Kolejną warstwę biszkoptów również nasączamy ponczem i nakładamy na nie drugą połowę kremu. Gotowy torcik chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

5

DEKORUJEMY TORT

Z mocno schłodzonego tortu zdejmujemy boki tortownicy (najlepiej ogrzać je ręcznym palnikiem gazowym). Pozostałe biszkopty ścieramy na tarce i okładamy nimi boki tortu. Tak przygotowany tort delikatnie zdejmujemy z dna tortownicy i przesuwamy na paterę. Ciasto ozdabiamy świeżymi owocami leśnymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3402 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

425,2 kcal

🥑

Tłuszcz

25 g

🌾

Węglowodany

43,5 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy