lamotek.pl

Papryczki nadziewane serem • przepis • składniki • przygotowanie

Papryczki nadziewane serkiem to przekąska, która zachwyci każdego miłośnika tapasów. Idealnie sprawdzą się na imprezach, rodzinnych spotkaniach czy jako szybki i efektowny dodatek do obiadu. Odkryj nasz przepis na pyszne papryczki nadziewane serkiem!

Papryczki nadziewane serem

Papryczki nadziewane serkiem to przekąska, która zachwyci każdego miłośnika tapasów. Idealnie sprawdzą się na imprezach, rodzinnych spotkaniach czy jako szybki i efektowny dodatek do obiadu. Odkryj nasz przepis na pyszne papryczki nadziewane serkiem!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 400 g
woda - 450 ml
oliwa z oliwek - 350 ml
serek śmietankowy - 200 g
ser feta - 60 g
ząbek czosnku - 2 szt.
ocet jabłkowy - 2 łyżki
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
bazylia suszona - 0,75 łyżeczki
chili mielone - 1 szczypta
lód - 45 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY ZE SOBĄ SERY:
Serek śmietankowy oraz ser feta wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, a potem mieszamy.
2.DODAJEMY CZOSNEK I OLIWĘ:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do serów. Wlewamy do serów także 2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY PAPRYCZKI:
Papryczki dokładnie myjemy i osuszamy. Delikatnie wyciągamy z nich gniazdo nasienne wraz z pestkami, robiąc nacięcie wokół ogonka.
4.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ:
W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej ocet. Mieszamy i gotujemy przez 4-5 minut.
5.SPARZAMY PAPRYCZKI:
Do rondelka wrzucamy papryczki i gotujemy je przez ok. 4 minuty. Wyciągamy je z wody, a następnie wrzucamy do miski z chłodną wodą i lodem.
6.NADZIEWAMY PAPRYCZKI:
Po chwili wyciągamy papryczki z wody i osuszamy je. Gdy będą całkiem wystudzone i suche, zaczynamy nadziewać je serkiem.
7.PRZEKŁADAMY PAPRYCZKI DO SŁOIKA:
Nadziewane papryczki przekładamy do słoika i zalewamy je oliwą. Zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie papryczki będą gotowe do podania!
Papryczki nadziewane serem

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY ZE SOBĄ SERY

Serek śmietankowy oraz ser feta wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, a potem mieszamy.

2

DODAJEMY CZOSNEK I OLIWĘ

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do serów. Wlewamy do serów także 2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY PAPRYCZKI

Papryczki dokładnie myjemy i osuszamy. Delikatnie wyciągamy z nich gniazdo nasienne wraz z pestkami, robiąc nacięcie wokół ogonka.

4

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej ocet. Mieszamy i gotujemy przez 4-5 minut.

5

SPARZAMY PAPRYCZKI

Do rondelka wrzucamy papryczki i gotujemy je przez ok. 4 minuty. Wyciągamy je z wody, a następnie wrzucamy do miski z chłodną wodą i lodem.

6

NADZIEWAMY PAPRYCZKI

Po chwili wyciągamy papryczki z wody i osuszamy je. Gdy będą całkiem wystudzone i suche, zaczynamy nadziewać je serkiem.

7

PRZEKŁADAMY PAPRYCZKI DO SŁOIKA

Nadziewane papryczki przekładamy do słoika i zalewamy je oliwą. Zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie papryczki będą gotowe do podania!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2989,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

597,9 kcal

🥑

Tłuszcz

61,4 g

🌾

Węglowodany

8,4 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy

Papryczki nadziewane serem - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl