lamotek.pl

Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.

Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami

Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1,2 l
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
olej rzepakowy - 4 łyżki
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
włoszczyzna - 2 szt.
twaróg chudy - 100 g
ser ementaler - 100 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WARZYWA:
Włoszczyznę myjemy lub obieramy. Razem z cebulą kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego przez ok. 4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i rozcieńczamy bulionem warzywnym. Zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut do miękkości.
2.ROBIMY KLOPSIKI:
W międzyczasie obrywamy listki pietruszki, zostawiając kilka łodyg do dekoracji, i siekamy. Zagniatamy z mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy ok. 24 małych klopsików. Smażymy na pozostałym rozgrzanym oleju rzepakowym przez 6-8 minut.
3.DODAJEMY SER DO ZUPY:
Twaróg i starty ementaler mieszamy z zupą, a następnie całość blendujemy i doprawiamy. Podgrzewamy w niej klopsiki, dekorujemy pozostałą pietruszką.
Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WARZYWA

Włoszczyznę myjemy lub obieramy. Razem z cebulą kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego przez ok. 4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i rozcieńczamy bulionem warzywnym. Zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut do miękkości.

2

ROBIMY KLOPSIKI

W międzyczasie obrywamy listki pietruszki, zostawiając kilka łodyg do dekoracji, i siekamy. Zagniatamy z mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy ok. 24 małych klopsików. Smażymy na pozostałym rozgrzanym oleju rzepakowym przez 6-8 minut.

3

DODAJEMY SER DO ZUPY

Twaróg i starty ementaler mieszamy z zupą, a następnie całość blendujemy i doprawiamy. Podgrzewamy w niej klopsiki, dekorujemy pozostałą pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2810,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

351,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,1 g

🌾

Węglowodany

22,4 g

🥬

Błonnik

21,2 g

💪

Białko

21,2 g

Podobne przepisy

Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl