Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY WARZYWA
Włoszczyznę myjemy lub obieramy. Razem z cebulą kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego przez ok. 4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i rozcieńczamy bulionem warzywnym. Zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut do miękkości.
ROBIMY KLOPSIKI
W międzyczasie obrywamy listki pietruszki, zostawiając kilka łodyg do dekoracji, i siekamy. Zagniatamy z mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy ok. 24 małych klopsików. Smażymy na pozostałym rozgrzanym oleju rzepakowym przez 6-8 minut.
DODAJEMY SER DO ZUPY
Twaróg i starty ementaler mieszamy z zupą, a następnie całość blendujemy i doprawiamy. Podgrzewamy w niej klopsiki, dekorujemy pozostałą pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2810,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
351,3 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
22,4 g
Błonnik
21,2 g
Białko
21,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Dacquoise orzechowo-truskawkowy
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!

Owocowe smoothie bowl
Owocowe smoothie bowl świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, czy podczas spotkania z przyjaciółmi.