lamotek.pl

Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Gotowana w ciemnym piwie, smażona w cieście naleśnikowym chrupiąca kaczka z pewnością Ci zasmakuje.

Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami

Gotowana w ciemnym piwie, smażona w cieście naleśnikowym chrupiąca kaczka z pewnością Ci zasmakuje.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

anyż gwiazdki - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
liść laurowy - 3 szt.
majeranek - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 1 łyżka
sos sojowy - 4 łyżki
woda - 500 ml
ziele angielskie - 3 szt.
piwo ciemne - 500 ml
cynamon, laska - 1 szt.
cukier - 3 łyżki
tymianek świeży - 1 łyżka
kaczka - 1 szt.
sok jabłkowy - 100 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
jabłko czerwone - 2 szt.
jajko - 1 szt.
olej - 1 l
woda gazowana - 100 ml
mąka pszenna - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.DO WĄSKIEGO, WYSOKIEGO GARNKA WKŁADAMY PRZYPRAWY:
anyż, chilli, paprykę słodką, cynamon, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy piwem i sosem sojowym ciemnym, mieszamy. Kaczkę umieszczamy w garnku, nóżkami do góry, uzupełniając garnek wodą (kaczka musi być w całości zakryta). Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż skórka przy nóżkach pęknie – nastąpi to mniej więcej po godzinie (opcjonalnie po zagotowaniu dodać 50 ml czystej wódki). Kaczkę wyciągamy z wywaru, osuszamy, studzimy. W misce mieszamy mąkę, jajo i wodę gazowaną, odstawiamy do lodówki.
2.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WSYPUJEMY:
cukier, czekamy, aż skarmelizuje się, dodajemy czosnek pokrojony w plastry oraz ćwiartki jabłka. Jabłka obracamy z każdej strony, zalewamy sokiem jabłkowym, mieszamy aż do zagotowania. Na koniec dodajemy niewielką ilość tymianku.
3.OSTRYM NOŻEM PRZECINAMY KACZKĘ:
przez środek – wzdłuż piersi. Po rozcięciu zabieramy się za luzowanie, tj. pozbywamy się wewnętrznych kości.
Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DO WĄSKIEGO, WYSOKIEGO GARNKA WKŁADAMY PRZYPRAWY

anyż, chilli, paprykę słodką, cynamon, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy piwem i sosem sojowym ciemnym, mieszamy. Kaczkę umieszczamy w garnku, nóżkami do góry, uzupełniając garnek wodą (kaczka musi być w całości zakryta). Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż skórka przy nóżkach pęknie – nastąpi to mniej więcej po godzinie (opcjonalnie po zagotowaniu dodać 50 ml czystej wódki). Kaczkę wyciągamy z wywaru, osuszamy, studzimy. W misce mieszamy mąkę, jajo i wodę gazowaną, odstawiamy do lodówki.

2

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WSYPUJEMY

cukier, czekamy, aż skarmelizuje się, dodajemy czosnek pokrojony w plastry oraz ćwiartki jabłka. Jabłka obracamy z każdej strony, zalewamy sokiem jabłkowym, mieszamy aż do zagotowania. Na koniec dodajemy niewielką ilość tymianku.

3

OSTRYM NOŻEM PRZECINAMY KACZKĘ

przez środek – wzdłuż piersi. Po rozcięciu zabieramy się za luzowanie, tj. pozbywamy się wewnętrznych kości.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

12739,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1592,4 kcal

🥑

Tłuszcz

144,1 g

🌾

Węglowodany

24,8 g

🥬

Błonnik

17,5 g

💪

Białko

17,5 g

Podobne przepisy

Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl