Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
77 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UGNIATANIE CIASTA
Do pojemnika miksującego włożyć ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, pełnoziarnistą mąkę pszenną, 150 ml letniej wody, 1 łyżkę oliwy z oliwek i ½ łyżeczki soli i zagniatać (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram ugniatanie. Ciasto przełożyć na kawałek papieru do pieczenia. Starannie umyć pojemnik miksujący.
PIECZENIE KRAKERSÓW
Ciasto na krakersy cienko rozwałkować omączonym wałkiem na papierze do pieczenia na grubość 3 mm i wciągnąć papier na blachę. Nożem zaznaczyć na cieście kwadraty o boku 4 cm. Piec krakersy 30 minut, potem ostudzić i połamać wzdłuż zaznaczonych linii.
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW NA CHUTNEY
Obrać cebule, przepołowić i włożyć do pojemnika miksującego. Rozmaryn umyć, otrząsnąć z wody, oberwać igiełki i dodać do cebuli w pojemniku. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/3 sekundy. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć (bez miarki), ustawiwszyprogram przypiekanie/110°C.
KROJENIE BRZOSKWIŃ
Brzoskwinie umyć, naciąć z wierzchu na krzyż, włożyć do wrzącej wody. Zostawić brzoskwinie przez chwilę we wrzątku, potem ściągnąć z nich skórkę. Miąższ oddzielić od pestki i pokroić na 3-cm kawałki.
GOTOWANIE BRZOSKWIŃ
Do pojemnika włożyć brzoskwinie, dodać sok z limonki i 1 szczyptę soli. Gotować (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/10 minut/90°C. Przełożyć chutney do miski i podać z krakersami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2069,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1034,6 kcal
Tłuszcz
25,6 g
Węglowodany
191,3 g
Błonnik
26,4 g
Białko
26,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!

Bieszczadzkie fuczki
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!

Purée z pieczonych ziemniaków
Kremowe purée z pieczonych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego czosnku z pewnością pokochasz, tak jak my! Wypróbuj przepis Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.

Jagodowe mascarpone
Delikatny deser łączący smak jagód z kremowym serkiem. Podany w wysokich pucharkach i ozdobiony owocami oczaruje gości!

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.