Jajka zapiekane w szynce • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysłowy sposób na serwowanie jajek, który sprawdzi się na niejednym śniadaniu lub przyjęciu. Wszyscy będą zachwyceni!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE OLIWĄ Z
oliwek za pomocą pędzelka smarujemy foremkę na muffiny z 6 wgłębieniami.
WEWNĄTRZ FORMY UKŁADAMY
po 1 plasterku szynki, tak by przykrywał on dno oraz boki foremki.
SUSZONE POMIDORY SIEKAMY
i nakładamy po trochu na spód foremek.
NA WIERZCH WBIJAMY
jajko.
OPRÓSZAMY SOLĄ, PIEPRZEM
oraz odrobiną ziół prowansalskich.
ZAPIEKAMY PRZEZ 15
minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
UPIECZONE JAJKA PRZEKŁADAMY
na talerz, dekorujemy odrobiną świeżej rzeżuchy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
762,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
127,1 kcal
Tłuszcz
8,1 g
Węglowodany
1,9 g
Błonnik
11,5 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe croissanty
Klasyka kuchni francuskiej w słodkiej odsłonie – najlepsze croissanty, idealne na śniadanie, przygotujecie dzięki przepisowi Pawła Małeckiego!

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wiosenne jajka przepiórcze
Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.

Sushi sandwich
Jeśli należysz do fanów sushi – przepis DG jest dla Ciebie! Poznaj przepis na sushi sandwich – kanapkę, którą przygotujesz szybko i zabierzesz ze sobą wszędzie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Magdalenki na 2 sposoby
Pod jedną nazwą kryją się dwa rodzaje ciasteczek popularnych w dwóch różnych krajach. Wypróbuj przepis na magdalenki w stylu francuskim oraz hiszpańskim i zabierz je ze sobą na piknik!

Nugat z migdałami i pistacjami torrone
Domowy nugat z migdałami i pistacjami? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i stwórz pyszne słodycze w postaci małych kosteczek z chrupiącymi waflami.

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!