Kawa po kozacku • przepis • składniki • przygotowanie
Kawa z winem i przyprawami nie tylko rozgrzewa, ale także zachwyca smakiem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODGRZEWAMY WINO
Czerwone wino podgrzewamy z 70 g cukru kandyzowanego i przyprawą do grzanego wina. Zdejmujemy z ognia tuż przed momentem wrzenia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
ZAPARZAMY KAWĘ
Z kawy rozpuszczalnej przygotowujemy 500 ml mocnej kawy.
PODAJEMY KAWĘ
Czerwone wino podgrzewamy ponownie i przelewamy przez sitko do 4 szklanek lub kubków. Dolewamy kawę i dekorujemy gwiazdkami anyżu. Podajemy pozostały cukier kandyzowany do posłodzenia według uznania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
892,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
223,1 kcal
Tłuszcz
0,4 g
Węglowodany
30,9 g
Błonnik
1,6 g
Białko
1,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Miska warzyw
Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!

Strogonow po wegetariańsku
Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Surówka z kalarepy
Chrupiąca, soczysta i wyrazista kalarepa z prażonym sezamem wprasza się na Wasze stoły! Skosztujcie i się rozkoszujcie!

Szakszuka z burakami
Burak do szakszuki? Pewnie, że pasuje! Wypróbuj przepis Kingi i podaj bliskim pożywne śniadanie w całkiem nowej odsłonie.

Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z pora — z jajkiem i szynką
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Spróbuj naszej propozycji! Lekko pikantny por doskonale komponuje się z delikatnym jajkiem i aromatyczną szynką z indyka, sałatą masłową oraz ogórkiem. Sprawdź, jak zrobić tę sałatkę!

Zupa migdałowa
Migdały mogą być pyszną bazą do słodkiej zupy krem! Z dodatkiem suszonych owoców i nutki cynamonu smakuje wyśmienicie!

Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!