lamotek.pl

Brownie kokosowe • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł nieco odszedł od klasyki i przygotował brownie z dodatkiem masy kokosowej!

Brownie kokosowe

Paweł nieco odszedł od klasyki i przygotował brownie z dodatkiem masy kokosowej!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 100 g
mleczko kokosowe - 300 ml
wiórki kokosowe - 100 g
cukier - 150 g
czekolada deserowa - 200 g
jajko - 3 szt.
masło - 200 g
mąka pszenna - 100 g
masa krówkowa - 460 g
orzech pekan - 30 g
pistacje - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KOKOSOWĄ:
Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku. Dodajemy wiórki i pokruszoną czekoladę. Rondelek zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
2.CIASTO:
Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem – masa nie powinna być puszysta, tylko dokładnie połączona. Do masy z jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę. Całość ponownie mieszamy.
3.PIECZEMY CIASTO:
Formę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto, a następnie łyżką nakładamy masę kokosową w wielu miejscach. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Brownie kokosowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KOKOSOWĄ

Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku. Dodajemy wiórki i pokruszoną czekoladę. Rondelek zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

2

CIASTO

Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem – masa nie powinna być puszysta, tylko dokładnie połączona. Do masy z jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę. Całość ponownie mieszamy.

3

PIECZEMY CIASTO

Formę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto, a następnie łyżką nakładamy masę kokosową w wielu miejscach. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7039,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

586,6 kcal

🥑

Tłuszcz

36,3 g

🌾

Węglowodany

57,3 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy

Brownie kokosowe - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl