lamotek.pl

Dwie pasty na kanapki • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!

Dwie pasty na kanapki

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chili mielone - 0,25 łyżeczki
kalafior - 1 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
orzech laskowy - 120 g
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
pomidor suszony - 100 g
olej z pestek dyni - 3 łyżki
cukinia - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 3 łyżki
rukola - 100 g
ser feta - 200 g
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 3 łyżki
limonka - 2 szt.
orzechy ziemne niesolone - 120 g
ząbek czosnku - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ PIEKARNIK:
rozgrzany do temperatury 200°C, blender patelnię grillową Przygotowujemy pastę kalafiorową Kalafior dzielimy na różyczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.OPRÓSZAMY PRZYPRAWAMI I:
skrapiamy olejem.
3.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do temperatury do 200°C i pieczemy ok. 20 MINUT, AŻ: kalafior będzie miękki. STUDZIMY.
4.NA SUCHEJ PATELNI:
podprażamy orzechy laskowe.
5.KALAFIOR WKŁADAMY DO:
pojemnika blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę.
6.JEŚLI PASTA JEST:
za sucha – dodajemy więcej oleju.
7.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z:
grillowanej cukinii Cukinie kroimy w plastry.
8.PATELNIĘ GRILLOWĄ ROZGRZEWAMY,:
układamy cukinie i grillujemy z obu stron, aż się przypiecze.
9.KILKA PLASTERKÓW ODKŁADAMY:
do dekoracji.
10.RESZTĘ WKŁADAMY DO:
pojemnika blendera razem z pozostałymi składnikami. MIKSUJEMY NA GŁADKĄ: masę.
11.JEŚLI BĘDZIE ZA:
sucha – dolewamy oliwy.
12.DOPRAWIAMY DO SMAKU:
sola i pieprzem. PASTY PODAJEMY NA: chlebie. KANAPKI DEKORUJEMY WEDLE: uznania.
Dwie pasty na kanapki

Czas przygotowania

60 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ PIEKARNIK

rozgrzany do temperatury 200°C, blender patelnię grillową Przygotowujemy pastę kalafiorową Kalafior dzielimy na różyczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

OPRÓSZAMY PRZYPRAWAMI I

skrapiamy olejem.

3

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do temperatury do 200°C i pieczemy ok. 20 MINUT, AŻ: kalafior będzie miękki. STUDZIMY.

4

NA SUCHEJ PATELNI

podprażamy orzechy laskowe.

5

KALAFIOR WKŁADAMY DO

pojemnika blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę.

6

JEŚLI PASTA JEST

za sucha – dodajemy więcej oleju.

7

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z

grillowanej cukinii Cukinie kroimy w plastry.

8

PATELNIĘ GRILLOWĄ ROZGRZEWAMY,

układamy cukinie i grillujemy z obu stron, aż się przypiecze.

9

KILKA PLASTERKÓW ODKŁADAMY

do dekoracji.

10

RESZTĘ WKŁADAMY DO

pojemnika blendera razem z pozostałymi składnikami. MIKSUJEMY NA GŁADKĄ: masę.

11

JEŚLI BĘDZIE ZA

sucha – dolewamy oliwy.

12

DOPRAWIAMY DO SMAKU

sola i pieprzem. PASTY PODAJEMY NA: chlebie. KANAPKI DEKORUJEMY WEDLE: uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1728 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

172,8 kcal

🥑

Tłuszcz

12,3 g

🌾

Węglowodany

9,4 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Dwie pasty na kanapki - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl