Pasztet z krewetek i łososia • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PODŁUŻNĄ FORMĘ
(keksówkę) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
KREWETKI OBIERAMY Z
pancerzyków, lecz ich nie wyrzucamy. 50 ML OLIWY: z oliwek rozgrzewamy na patelni.
PORA DROBNO SIEKAMY
i wrzucamy na patelnię razem z pancerzykami obranych krewetek.
PODSMAŻAMY RAZEM OKOŁO
10 minut, następnie dodajemy mleko i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu.
GARNEK ZDEJMUJEMY Z
ognia, a następnie wywar odcedzamy i studzimy.
SKÓRĘ POMIDORÓW NACINAMY,
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
OBIERAMY SPARZONE POMIDORY
ze skóry, pozbawiamy je pestek, a miąższ drobno siekamy i łączymy z pozostałą oliwą z oliwek.
PRZEKŁADAMY DO GARNKA
i gotujemy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
DO POMIDORÓW DODAJEMY
przygotowany wcześniej wywar oraz obrane krewetki.
ŁOSOSIA OBIERAMY ZE
skóry i pozbawiamy ości, kroimy na kawałki i również dodajemy do reszty składników.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
gotujemy około 10-15 minut, aż ryba będzie gotowa. CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO: blendera.
DODAJEMY CHLEB POKROJONY
na kawałki oraz jajka i całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i gałką muszkatołową, mieszamy.
MASĘ WYKŁADAMY DO
przygotowanej wcześniej formy.
PRZYKRYWAMY FOREMKĘ FOLIĄ
aluminiową, pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. PRZED POKROJENIEM: studzimy.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2525,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
315,7 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
16,1 g
Błonnik
20,4 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
W sezonie grillowym nie ma miejsca na nudę! Szczególnie wtedy, gdy na stole rządzą szaszłyki z krewetek w pysznej marynacie.

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!

Mus truskawkowy
Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.

Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto tulipan
Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną
Bun Bo Nam Bo to świeża, aromatyczna i bogata wietnamska sałatka, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. Przygotuj się na kulinarną podróż do Wietnamu i odkryj, jak łatwo można przygotować to pyszne danie w domowym zaciszu!