Ubijana ricotta na grzance • przepis • składniki • przygotowanie
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY RICOTTĘ
Do misy malaksera wkładamy ricottę, oliwę, miód i szczyptę soli. Miksujemy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, aż masa stanie się puszysta, gładka i kremowa.
PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI
Kromki chleba opiekamy na patelni grillowej, w tosterze lub piekarniku – do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
PODAJEMY DANIE
Na jeszcze ciepłe grzanki nakładamy ubijaną ricottę – można rozsmarować ją łyżką lub nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz otartą skórką z cytryny. Podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
635,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
158,9 kcal
Tłuszcz
11,3 g
Węglowodany
7,7 g
Błonnik
0 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Włoskie makaronowe rurki nadziewane szpinakiem oraz serem to pyszna i niezwykle sycąca potrawa, która potrafi zachwycić swoim smakiem. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że ją przygotować na kilka różnych sposobów. Dziś zdradzimy Ci przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą.

Calzone
Calzone to jedno z włoskich, klasycznych dań, które zyskało międzynarodową sławę. Tę pyszną alternatywę dla klasycznej pizzy przepełnioną aromatycznym nadzieniem można z łatwością przygotować w zaciszu własnej kuchni. Odkryj z nami historię tego wyjątkowego dania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
Puszysty, zielony omlet z dodatkiem twarożku, do którego przygotowania zużyjesz rzodkiewkę i jej natkę. To świetny pomysł na śniadanie bogate w białko!

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.

Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
Klasyka kuchni w stylu meksykańskim, ale w wersji wegańskiej! Tacos inspirowane tacos carnitas, w których wieprzowinę zastępuje jackfruit. Zdecydowanie trzeba ich spróbować!

Japońska zupa z herbaty z ryżem
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.

Zielona zupa z bekonem
Zupa z brokułami, szpinakiem i zielonym groszkiem to porcja zielonych warzyw okraszona chrupiącym boczkiem. Prosty i szybki pomysł na lunch.