Jabłka nadziewane kaszą jaglaną • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli, wsypujemy do niej kaszę jaglaną i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 12-15 minut. Przykrywamy i odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Jabłka dokładnie myjemy. Ścinamy z górnej części ok. 1 cm i odkładamy. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka wydrążamy za pomocą łyżeczki do drążenia lub małej łyżeczki. Miąższ, który wyciągnęliśmy ze środka, kroimy. Na patelni podgrzewamy 4 łyżki miodu i dodajemy pokrojone jabłka, karmelizujemy. Dodajemy masło oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy kardamonem do smaku. Możemy też dodać odrobinę miodu.
PIECZEMY JABŁKA
Przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych jabłek i przykrywamy wcześniej odkrojonymi górnymi częściami owoców. Jabłka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) przez 15-18 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1927,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
321,3 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
54,9 g
Błonnik
4,5 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!

Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rumsztyk
Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację. Nasz przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
Chociaż za światową stolicę pizzy uważa się Włochy, to także w USA cieszy się ona ogromną popularnością, zwłaszcza ta w stylu nowojorskim. Chrupiące ciasto z miękkim środkiem, aromatycznym sosem, dużą ilością sera i tłustym pepperoni to klasyka. Jak zrobić tę znaną ze srebrnego ekranu pyszną pizzę? Poznaj nasz sposób na pizzę w stylu nowojorskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym
Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym to wyborne połączenie. Zobacz, jak szybko je przygotujesz, i zaskocz bliską osobę wyśmienitym daniem, nie tylko na romantyczną kolację.

Grillowany łosoś z salsą z awokado
Delikatne mięso z łososia podane z kawałkami dojrzałego awokado, cebuli i świeżą kolendrą nadającą wyjątkowy aromat.

Minibezy wielkanocne z kremem mango
Lekkie i chrupiące bezy w połączeniu z delikatnym kremem mango idealnie odnajdą się na każdym wielkanocnym stole. Takie nie za słodkie!