lamotek.pl

Suflet z mango • przepis • składniki • przygotowanie

Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!

Suflet z mango

Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 3 łyżki
jajko - 3 szt.
mango - 2 szt.
proszek do pieczenia - 0,25 łyżeczki
woda - 30 ml
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z MANGO:
Mango obieramy ze skórki, oddzielamy miąższ od pestki. Miąższ kroimy na kawałki i blendujemy na gładką masę.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Oddzielamy żółtka od białek jajek o temperaturze pokojowej. Gdy masa przestygnie, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIA DO PIECZENIA SUFLETÓW:
Filiżanki lub naczynka do sufletów dokładnie smarujemy roztopionym masłem, oprószamy cukrem pudrem.
4.PIECZEMY SUFLETY:
Wykładamy masę z mango do ¾ wysokości naczynia. Suflet pieczemy przez 13-15 minut w temperaturze 180°C z funkcją termoobiegu.
Suflet z mango

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z MANGO

Mango obieramy ze skórki, oddzielamy miąższ od pestki. Miąższ kroimy na kawałki i blendujemy na gładką masę.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Oddzielamy żółtka od białek jajek o temperaturze pokojowej. Gdy masa przestygnie, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIA DO PIECZENIA SUFLETÓW

Filiżanki lub naczynka do sufletów dokładnie smarujemy roztopionym masłem, oprószamy cukrem pudrem.

4

PIECZEMY SUFLETY

Wykładamy masę z mango do ¾ wysokości naczynia. Suflet pieczemy przez 13-15 minut w temperaturze 180°C z funkcją termoobiegu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1024,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

256,1 kcal

🥑

Tłuszcz

4,9 g

🌾

Węglowodany

49,7 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

7,6 g

Podobne przepisy