lamotek.pl

Indyk w sosie czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie

Nietypowy przepis Okrasy na indyka w sosie czekoladowym – koniecznie przygotuj to danie!

Indyk w sosie czekoladowym

Nietypowy przepis Okrasy na indyka w sosie czekoladowym – koniecznie przygotuj to danie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
curry - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
czekolada gorzka - 30 g
papryczka chili czerwona - 2 szt.
masło - 50 g
mięta świeża - 25 g
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
wino czerwone - 200 ml
ziele angielskie - 3 szt.
indyk pierś - 700 g
limonka - 1 szt.
pieprz zielony - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO INDYKA:
Pierś indyka kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z rozgrzanym olejem przesmażamy indyka na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
2.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Indyka doprawiamy startą skórką z limonki oraz listkami świeżej mięty, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-7 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU:
Na patelnię, na której smażyliśmy indyka, dolewamy odrobinę oleju. Przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, posiekany czosnek oraz przesiekany zielony pieprz z zalewy. Dodajemy dwie małe ostre papryczki drobno posiekane, ziele angielskie i curry.
4.DODAJEMY CZEKOLADĘ DO SOSU:
Gdy wino zredukuje swoją objętość o połowę, dodajemy masło i je rozpuszczamy. Następnie dodajemy gorzką czekoladę. Pod koniec gotowania dorzucamy posiekaną świeżą miętę.
5.SERWUJEMY DANIE:
Wyjętego z pieca indyka polewamy sosem, dekorujemy plasterkami ostrych papryczek i listkami mięty.
Indyk w sosie czekoladowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO INDYKA

Pierś indyka kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z rozgrzanym olejem przesmażamy indyka na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.

2

DOPRAWIAMY MIĘSO

Indyka doprawiamy startą skórką z limonki oraz listkami świeżej mięty, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-7 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Na patelnię, na której smażyliśmy indyka, dolewamy odrobinę oleju. Przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, posiekany czosnek oraz przesiekany zielony pieprz z zalewy. Dodajemy dwie małe ostre papryczki drobno posiekane, ziele angielskie i curry.

4

DODAJEMY CZEKOLADĘ DO SOSU

Gdy wino zredukuje swoją objętość o połowę, dodajemy masło i je rozpuszczamy. Następnie dodajemy gorzką czekoladę. Pod koniec gotowania dorzucamy posiekaną świeżą miętę.

5

SERWUJEMY DANIE

Wyjętego z pieca indyka polewamy sosem, dekorujemy plasterkami ostrych papryczek i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1855,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

463,9 kcal

🥑

Tłuszcz

20,5 g

🌾

Węglowodany

15,6 g

🥬

Błonnik

43,5 g

💪

Białko

43,5 g

Podobne przepisy