lamotek.pl

Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki torcik z ciasta francuskiego, kremu malinowego i brzoskwiń. Podany z lodami karmelowymi oczaruje każdego łasucha!

Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi

Słodki torcik z ciasta francuskiego, kremu malinowego i brzoskwiń. Podany z lodami karmelowymi oczaruje każdego łasucha!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
ser twaróg półtłusty - 125 g
jajko - 2 szt.
brzoskwinia - 3 szt.
lody karmelowe - 30 g
dżem malinowy - 75 g
papier do pieczenia - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.BRZOSKWINIE ZALEWAMY WRZĄTKIEM,:
przelewamy zimną wodą, obieramy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek.
2.KONFITURĘ Z MALIN:
mieszamy z twarogiem i 1 żółtkiem.
3.CIASTO FRANCUSKIE ROZWIJAMY:
i kroimy na 6 trójkątów.
4.UKŁADAMY NA BLASZE:
wyłożonej papierem do pieczenia.
5.OSTRE KOŃCE CIASTA:
zaginamy razem tak, aby powstały małe torciki, formujemy przy tym krawędź.
6.NA TORCIKACH ROZPROWADZAMY:
krem malinowy i układamy po połówce brzoskwini.
7.POZOSTAŁE JAJKO LEKKO:
roztrzepujemy trzepaczką, smarujemy nim krawędzie ciasta.
8.TORCIKI PIECZEMY W:
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 MINUT.
9.NA KAŻDYM TORCIKU:
umieszczamy po 1 kulce lodów karmelowych i natychmiast podajemy.
Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BRZOSKWINIE ZALEWAMY WRZĄTKIEM,

przelewamy zimną wodą, obieramy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek.

2

KONFITURĘ Z MALIN

mieszamy z twarogiem i 1 żółtkiem.

3

CIASTO FRANCUSKIE ROZWIJAMY

i kroimy na 6 trójkątów.

4

UKŁADAMY NA BLASZE

wyłożonej papierem do pieczenia.

5

OSTRE KOŃCE CIASTA

zaginamy razem tak, aby powstały małe torciki, formujemy przy tym krawędź.

6

NA TORCIKACH ROZPROWADZAMY

krem malinowy i układamy po połówce brzoskwini.

7

POZOSTAŁE JAJKO LEKKO

roztrzepujemy trzepaczką, smarujemy nim krawędzie ciasta.

8

TORCIKI PIECZEMY W

rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 MINUT.

9

NA KAŻDYM TORCIKU

umieszczamy po 1 kulce lodów karmelowych i natychmiast podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1688,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1688,6 kcal

🥑

Tłuszcz

1688,6 g

🌾

Węglowodany

1688,6 g

🥬

Błonnik

1688,6 g

💪

Białko

1688,6 g

Podobne przepisy