lamotek.pl

Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie

Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.

Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami

Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 15 g
kapusta czerwona - 400 g
sałata masłowa - 200 g
musztarda - 25 g
ocet - 25 ml
olej rzepakowy - 15 ml
orzech włoski - 50 g
parmezan - 20 g
pieprz czarny - 2 szczypty
pomarańcza - 600 g
sól - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIANIE ORZECHÓW:
Orzechy włoskie włożyć do pojemnika miksującego,rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 5, przesypać do innego naczynia.
2.PRZYGOTOWANIE DRESSINGU:
Wyciąć z pomarańczy fileciki miąższu, z pozostałych pomarańczy ręką wycisnąć sok do miski. Do pojemnika miksującego wlać 70 ml soku z pomarańczy, olej rzepakowy o temperaturze pokojowej, dodać ocet, musztardę, cukier, ½ łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu oraz olej z orzechów włoskich. Miksować (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 4.
3.SIEKANIE KAPUSTY:
Kapustę czerwoną umyć, pozbawić głąba, pokroić na kawałki i rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 5. W razie potrzeby zgarnąć kapustę ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie. Sałaty liściaste umyć i odwirować do sucha.
4.PODANIE SURÓWKI:
Kapustę czerwoną i sałaty liściaste włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z połową dressingu. Nałożyć sałatkę do głębokich talerzy, obłożyć filecikami pomarańczy, posypać orzechami i wiórkami parmezanu.
Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIANIE ORZECHÓW

Orzechy włoskie włożyć do pojemnika miksującego,rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 5, przesypać do innego naczynia.

2

PRZYGOTOWANIE DRESSINGU

Wyciąć z pomarańczy fileciki miąższu, z pozostałych pomarańczy ręką wycisnąć sok do miski. Do pojemnika miksującego wlać 70 ml soku z pomarańczy, olej rzepakowy o temperaturze pokojowej, dodać ocet, musztardę, cukier, ½ łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu oraz olej z orzechów włoskich. Miksować (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 4.

3

SIEKANIE KAPUSTY

Kapustę czerwoną umyć, pozbawić głąba, pokroić na kawałki i rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 5. W razie potrzeby zgarnąć kapustę ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie. Sałaty liściaste umyć i odwirować do sucha.

4

PODANIE SURÓWKI

Kapustę czerwoną i sałaty liściaste włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z połową dressingu. Nałożyć sałatkę do głębokich talerzy, obłożyć filecikami pomarańczy, posypać orzechami i wiórkami parmezanu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1348,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

337,1 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

27,1 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy