lamotek.pl

Wegański tatar • przepis • składniki • przygotowanie

W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!

Wegański tatar

W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
kapar - 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
musztarda francuska - 1 łyżka
ogórek kiszony - 2 szt.
oliwa z oliwek - 10 ml
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
sok z buraka - 2 łyżki
mięso mielone, wegańskie - 275 g
grzyby marynowane - 4 szt.
kurkuma mielona - 0,5 łyżeczki
majonez wegański - 2 łyżki
czarnuszka - 0,5 łyżeczki
kiełki rzodkiewki - 25 g
chleb razowy - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WEGAŃSKIE MIĘSO:
Wegańskie mięso przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, rozdrabniając je łyżką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z buraka. Dokładnie mieszamy. Przesmażone wegańskie mięso zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
2.KROIMY DODATKI:
Szalotkę i ogórki kroimy w drobną kostkę, grzyby i kapary drobno siekamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE ŻÓŁTKO:
Wegański majonez łączymy w miseczce z kurkumą. Mieszamy.
4.PODAJEMY TATAR (2 SPOSOBY):
Do wystudzonego wegańskiego mięsa dodajemy oliwę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Wegański tatar

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WEGAŃSKIE MIĘSO

Wegańskie mięso przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, rozdrabniając je łyżką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z buraka. Dokładnie mieszamy. Przesmażone wegańskie mięso zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.

2

KROIMY DODATKI

Szalotkę i ogórki kroimy w drobną kostkę, grzyby i kapary drobno siekamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE ŻÓŁTKO

Wegański majonez łączymy w miseczce z kurkumą. Mieszamy.

4

PODAJEMY TATAR (2 SPOSOBY)

Do wystudzonego wegańskiego mięsa dodajemy oliwę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1503,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

250,6 kcal

🥑

Tłuszcz

13,6 g

🌾

Węglowodany

19,5 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy