Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą • przepis • składniki • przygotowanie
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
ręcznik papierowy folię spożywczą blachę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek.
BOCZEK KROIMY W
poprzek w cienkie paseczki i przesmażamy, a następnie dodajemy dwie pokrojone w drobną kosteczkę cebule.
SMAŻYMY MAKSYMALNIE 2
minuty.
ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY
do miseczki i odstawiamy w celu ostudzenia.
PO WYSTUDZENIU DODAJEMY
cebulę i boczek do mięsa mielonego. MIESZAMY.
DODAJEMY ROZTARTYW MOŹDZIERZU
kminek i 3 posiekane ząbki czosnku.
JEDNĄ PAPRYCZKĘ CHILI
pozbawiamy nasion, kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANĄ
natką pietruszki, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek.
DŁONIE NATŁUSZCZAMY OLEJEM
słonecznikowym i formujemy kulki z mięsa.
NASTĘPNIE Z KULEK
formujemy krążki o grubości około 1-1,5 cm i delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie.
PRZEKŁADAMY NA TALERZ
i zakrywamy folią spożywczą. ODSTAWIAMY.
CEBULĘ I POMIDORA
kroimy w plastry.
NASTĘPNIE POLEWAMY JE
oliwą z oliwek, doprawiamy solą, białym pieprzem i pokrojonym drobno ząbkiem czosnku.
PATELNIĘ GRILLOWĄ NATŁUSZCZAMY
za pomocą ręcznika papierowego zamoczonego w oleju słonecznikowym.
GRILLUJEMY PLASTRY POMIDORA
i cebuli z obu stron, następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
PRZEKROJONE BUŁKI WYKŁADAMY
na blaszkę wyłożoną pergaminem.
POLEWAMY JE OLIWĄ
z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 2 minuty.
MIĘSO SMAŻYMY NA
natłuszczonej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony.
BUŁKI WYCIĄGAMY Z
piekarnika.
NA SPODY BUŁEK
nakładamy sos, na sos nakładamy mięso, na mięso ponownie nakładamy sos, grillowanego pomidora i kilka krążków grillowanej cebuli i przykrywamy wierzchem bułki. TALERZ DEKORUJEMY: sosem.
SOS LIŚCIE SELERA
naciowego siekamy, przekładamy do moździerza, dodajemy niewielką ilość soli, niewielką ilość oliwy z oliwek i jeden rozgnieciony ząbek czosnku.
UCIERAMY, NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY
do miseczki, dodajemy 2 żółtka, sok z 1/2 cytryny i płaską łyżeczkę musztardy dijon, całość mieszamy.
PODCZAS MIESZANIA DODAJEMY
niewielką ilość oliwy z oliwek i znów intensywnie mieszamy.
DODAJEMY POKROJONE W
kostkę korniszony, mieszamy.
POŁOWĘ PAPRYCZKI CHILI
pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu.
WSZYSTKO BARDZO DELIKATNIE
mieszamy. ODSTAWIAMY.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2422,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
403,8 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
43 g
Błonnik
10,7 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pancakes z borówkami
Śniadanie w amerykańskim stylu musi być sycące, dlatego polecamy pyszne pancakes z borówkami i syropem klonowym!

Lunchbuła
Lunchbuła to sycąca alternatywa dla klasycznego burgera. Idealna na szybki, konkretny obiad albo wypasioną przekąskę do pracy lub szkoły.

Symbiotyczne hot dogi z duszoną cebulką w musztardzie
Świetna przekąska na nagły atak głodu. Nieważne, czy tylko patrolujecie miasto, czy czeka Was pracowity wieczór pełen walki z przestępczością, zawsze możecie złapać hot doga w locie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki z łososiem
Pomysł na zdrową przekąskę w kilka chwil? Ciemne pieczywo, ogórek i wędzony łosoś! Do tego odrobina koperku... i gotowe.

Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.

Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
Zobacz, jak przygotować doskonały chłodnik według Karola Okrasy. Nie zabraknie w nim rzodkiewki, ogórka, koperku i oczywiście ziemniaków z okrasą!