Kotlety mielone z purée • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Prażymy na wolnym ogniu, aż nabierze ciemniejszego koloru i stanie się chrupiąca. Następnie cebulę odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym.
SMAŻYMY KOTLETY
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przestudzoną cebulę i ugotowaną kaszę. Jajko rozmącamy w osobnej misce i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie zagniatamy. Mięso dzielimy na porcje i formujemy kotleciki na zwilżonej wodą desce. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem mleka, następnie odcedzamy. Do warzyw dodajemy masło pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki. Warzywa blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli purée jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej masła.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2536,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
634,2 kcal
Tłuszcz
45,5 g
Węglowodany
26,3 g
Błonnik
30,7 g
Białko
30,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gotowana kukurydza z sosem serowym
Gdy trwa sezon na świeżą kukurydzę, wykorzystaj przepis Kingi na gotowane kolby kukurydzy z gęstym sosem serowym!

Ciasto cytrynowe
Sprawdź nasz przepis i przygotuj wyśmienite ciasto cytrynowe. W okamgnieniu cytrynowo-waniliowe aromaty zagoszczą w Twojej kuchni, a przy pomocy termorobota MC Smart zrobisz to ciasto szybko i sprawnie.

Tabbouleh z kaszą z kalafiora
Odkryj tabbouleh w nowej wersji! Kasza z kalafiora, świeże warzywa i orzeszki to przepis Kingi na to smakowite danie w nowej wersji. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z zielonym pesto i dodatkami
Przepyszny i sycący makaron, który doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad w zabiegany dzień. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu jest to danie!

Wrapy z sałaty z tofu
Wrapy z sałatą i tofu to nasza propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia!

Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Oponki serowe z sosem malinowym
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!

Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki wieprzowej to jedno z bardziej lubianych tradycyjnych, polskich dań. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu oraz wolnemu duszeniu mięso staje się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Podane z kaszą, ziemniakami lub kluskami stanowią sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Jak przyrządzić wyśmienite zrazy? Poznaj nasz sposób!