lamotek.pl

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle • przepis • składniki • przygotowanie

Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle

Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 10 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
mięso wieprzowe schab - 640 g
ser górski - 80 g
szynka szwarcwaldzka - 150 g
oregano świeże - 12 g
wino białe - 100 ml
pieczarka - 200 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
makaron tagliatelle - 250 g
Szpinak Baby - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO:
Plasterki schabu myjemy, suszymy i usuwamy białe błonki. Na kawałku papieru pergaminowego układamy plastry schabu, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony.
2.ZWIJAMY ZRAZY:
Na każdy plasterek schabu nakładamy około 1 łyżeczki posiekanego oregano, 1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej oraz połowę plasterka sera alpejskiego. Schab zwijamy, związujemy tworząc roladki. Roladki doprawiamy solą i pieprzem.
3.SMAŻYMY ZRAZY:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści, układamy zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Doprawiamy niewielką ilością soli. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dodajemy białe wino. Mieszamy, gotujemy. Kiedy wino zostanie zredukowane do ⅓ ilości płynu, do sosu dodajemy około 100 ml śmietany, mieszamy, gotujemy.
5.GOTUJEMY MAKARON I PODAJEMY DANIE:
Makaron tagliatelle gotujemy al dente (ok. 3-4 minut) w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, nakładamy na talerz. Na środku makaronu robimy miejsce na zrazy. Na wierzch wykładamy szpinak z pieczarkami. Polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi listkami oregano.
Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO

Plasterki schabu myjemy, suszymy i usuwamy białe błonki. Na kawałku papieru pergaminowego układamy plastry schabu, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony.

2

ZWIJAMY ZRAZY

Na każdy plasterek schabu nakładamy około 1 łyżeczki posiekanego oregano, 1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej oraz połowę plasterka sera alpejskiego. Schab zwijamy, związujemy tworząc roladki. Roladki doprawiamy solą i pieprzem.

3

SMAŻYMY ZRAZY

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści, układamy zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Doprawiamy niewielką ilością soli. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dodajemy białe wino. Mieszamy, gotujemy. Kiedy wino zostanie zredukowane do ⅓ ilości płynu, do sosu dodajemy około 100 ml śmietany, mieszamy, gotujemy.

5

GOTUJEMY MAKARON I PODAJEMY DANIE

Makaron tagliatelle gotujemy al dente (ok. 3-4 minut) w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, nakładamy na talerz. Na środku makaronu robimy miejsce na zrazy. Na wierzch wykładamy szpinak z pieczarkami. Polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi listkami oregano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3469,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

867,4 kcal

🥑

Tłuszcz

45 g

🌾

Węglowodany

52,5 g

🥬

Błonnik

57,4 g

💪

Białko

57,4 g

Podobne przepisy

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl