lamotek.pl

Wegesmalec ze skwarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!

Wegesmalec ze skwarkami

Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
groch - 380 g
jabłko czerwone - 1 szt.
majeranek - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
olej z pestek winogron - 1 łyżka
korzeń pietruszki - 1 szt.
sos sojowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY I GOTUJEMY GROCH:
Groch moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Odcedzamy, zalewamy wodą w garnku i gotujemy na małym ogniu do miękkości – ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Ugotowany groch odcedzamy i studzimy. Rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków.
2.MARYNUJEMY I SMAŻYMY PIETRUSZKĘ NA SKWARKI:
Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowaną marynujemy w sosie sojowym przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pietruszkę na oleju tak długo, aż nabierze koloru i zacznie przypominać skwarki. Odstawiamy, studzimy.
3.SMAŻYMY I ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SMALEC:
Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek i jabłko. Wszystkie składniki smażymy do momentu, w którym jabłko będzie miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Wegesmalec ze skwarkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY I GOTUJEMY GROCH

Groch moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Odcedzamy, zalewamy wodą w garnku i gotujemy na małym ogniu do miękkości – ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Ugotowany groch odcedzamy i studzimy. Rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków.

2

MARYNUJEMY I SMAŻYMY PIETRUSZKĘ NA SKWARKI

Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowaną marynujemy w sosie sojowym przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pietruszkę na oleju tak długo, aż nabierze koloru i zacznie przypominać skwarki. Odstawiamy, studzimy.

3

SMAŻYMY I ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SMALEC

Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek i jabłko. Wszystkie składniki smażymy do momentu, w którym jabłko będzie miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1745,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

87,3 kcal

🥑

Tłuszcz

1,2 g

🌾

Węglowodany

15,3 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy