lamotek.pl

Kurczak w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Kurczak w sosie pomidorowym

Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pojedynczy filet z kurczaka - 4 szt.
pomidory z puszki - 600 g
wino białe - 80 ml
parmezan - 80 g
oliwa z oliwek - 50 ml
cebula - 1 szt.
sok z cytryny - 20 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
sól - 2,5 g
pieprz czarny - 1 g
oregano suszone - 0,25 g
bazylia suszona - 0,25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Filety z kurczaka starannie oczyść, a potem pokrój w grubsze paski. Możesz delikatnie rozbić mięso przed pokrojeniem, aby marynata łatwiej wnikała w mięso.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ DO KURCZAKA:
W małej miseczce wymieszaj 30 ml oliwy z oliwek z sokiem z cytryny. Dodaj 1 g soli oraz 0,5 g pieprzu, a także zioła i wymieszaj.
3.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Do gotowej marynaty włóż paski z kurczaka i wymieszaj. Odstaw mięso na 15-20 minut, by wchłonęło marynatę.
4.KROIMY SKŁADNIKI:
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie pokrój drobno.
5.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a potem dodaj na nią cebulę oraz czosnek i usmaż na złoty kolor. Dodaj także zamarynowanego kurczaka i podsmaż go na złoto z każdej strony.
6.DODAJEMY WINO:
Do smażącego się kurczaka dodajemy wino i pozwalamy mu dusić się przez kilka minut, aby alkohol mógł odparować.
7.DODAJEMY POMIDORY:
Gdy wino zredukuje się prawie do zera, dodaj na patelnię wszystkie pomidory i przypraw solą oraz pieprzem. Całość zamieszaj i przykryj pokrywką. Kurczak powinien dusić się w pomidorach przez 10-15 minut. Postaraj się co jakiś czas zamieszać zawartość patelni, aby uniknąć przypalenia się składników.
8.SERWUJEMY KURCZAKA:
Gdy sos zgęstnieje, to znak, że danie jest gotowe i można przełożyć je na talerze, a każdą porcję posypać świeżo startym parmezanem. Jeśli chcesz, możesz dodać ser bezpośrednio do sosu, jeszcze na patelni, aby sos nabrał nieco więcej charakteru i kremowej konsystencji.
Kurczak w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Filety z kurczaka starannie oczyść, a potem pokrój w grubsze paski. Możesz delikatnie rozbić mięso przed pokrojeniem, aby marynata łatwiej wnikała w mięso.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ DO KURCZAKA

W małej miseczce wymieszaj 30 ml oliwy z oliwek z sokiem z cytryny. Dodaj 1 g soli oraz 0,5 g pieprzu, a także zioła i wymieszaj.

3

MARYNUJEMY KURCZAKA

Do gotowej marynaty włóż paski z kurczaka i wymieszaj. Odstaw mięso na 15-20 minut, by wchłonęło marynatę.

4

KROIMY SKŁADNIKI

Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie pokrój drobno.

5

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a potem dodaj na nią cebulę oraz czosnek i usmaż na złoty kolor. Dodaj także zamarynowanego kurczaka i podsmaż go na złoto z każdej strony.

6

DODAJEMY WINO

Do smażącego się kurczaka dodajemy wino i pozwalamy mu dusić się przez kilka minut, aby alkohol mógł odparować.

7

DODAJEMY POMIDORY

Gdy wino zredukuje się prawie do zera, dodaj na patelnię wszystkie pomidory i przypraw solą oraz pieprzem. Całość zamieszaj i przykryj pokrywką. Kurczak powinien dusić się w pomidorach przez 10-15 minut. Postaraj się co jakiś czas zamieszać zawartość patelni, aby uniknąć przypalenia się składników.

8

SERWUJEMY KURCZAKA

Gdy sos zgęstnieje, to znak, że danie jest gotowe i można przełożyć je na talerze, a każdą porcję posypać świeżo startym parmezanem. Jeśli chcesz, możesz dodać ser bezpośrednio do sosu, jeszcze na patelni, aby sos nabrał nieco więcej charakteru i kremowej konsystencji.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1847,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

462 kcal

🥑

Tłuszcz

15,5 g

🌾

Węglowodany

11,4 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

39,3 g

Podobne przepisy

Kurczak w sosie pomidorowym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl