lamotek.pl

Gulasz z sarny z kluskami śląskimi • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!

Gulasz z sarny z kluskami śląskimi

Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
wino czerwone - 200 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
goździki - 1 szczypta
gulasz z dziczyzny - 500 g
liść laurowy - 1 szt.
mąka pszenna - 1 łyżeczka
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 10 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieczarka - 300 g
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
masło - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 100 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY PIECZARKI DO GULASZU:
Pieczarki kroimy na cząstki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju i doprawiamy solą. 20 minut przed końcem duszenia do gulaszu dodajemy przesmażone pieczarki. Do gulaszu możemy dodać jeszcze odrobinę masła. Gdy gulasz jest już gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
2.PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i odrobinę soli. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy tak, by było jednolite. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałeczki. Kroimy na kawałki i formujemy kuleczki z małą dziurką. Gotujemy partiami w osolonej wodzie. Gotujemy 1-1,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Gulasz z sarny z kluskami śląskimi

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY PIECZARKI DO GULASZU

Pieczarki kroimy na cząstki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju i doprawiamy solą. 20 minut przed końcem duszenia do gulaszu dodajemy przesmażone pieczarki. Do gulaszu możemy dodać jeszcze odrobinę masła. Gdy gulasz jest już gotowy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

2

PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i odrobinę soli. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy tak, by było jednolite. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałeczki. Kroimy na kawałki i formujemy kuleczki z małą dziurką. Gotujemy partiami w osolonej wodzie. Gotujemy 1-1,5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2021,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

336,9 kcal

🥑

Tłuszcz

10,4 g

🌾

Węglowodany

40,4 g

🥬

Błonnik

15,2 g

💪

Białko

15,2 g

Podobne przepisy