lamotek.pl

Wegański placek po węgiersku • przepis • składniki • przygotowanie

Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Wegański placek po węgiersku

Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 250 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
liść laurowy - 1 szt.
pieczarka - 450 g
natka pietruszki - 20 g
sos sojowy - 1 łyżeczka
wino czerwone - 60 ml
pomidory krojone z puszki - 400 g
marchew z groszkiem, mrożona - 70 g
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 24 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniak - 1 kg
ząbek czosnku - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GULASZ:
Pieczarki podsmażamy w całości na rozgrzanym oleju w głębokim garnku. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dusimy ok. 2-3 minut i zalewamy składniki winem.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI:
Ziemniaki starte na tarce o średnich oczkach odsączamy na sitku nad miską. Cebulę startą na tarce o średnich oczkach łączymy w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
3.SMAŻYMY I PODAJEMY PLACKI:
Placki smażymy na oleju na mocno rozgrzanej patelni (ok. 2-3 minut z każdej strony) i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wegański placek po węgiersku

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GULASZ

Pieczarki podsmażamy w całości na rozgrzanym oleju w głębokim garnku. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dusimy ok. 2-3 minut i zalewamy składniki winem.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI

Ziemniaki starte na tarce o średnich oczkach odsączamy na sitku nad miską. Cebulę startą na tarce o średnich oczkach łączymy w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

3

SMAŻYMY I PODAJEMY PLACKI

Placki smażymy na oleju na mocno rozgrzanej patelni (ok. 2-3 minut z każdej strony) i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

754,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

188,7 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

25,2 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy