lamotek.pl

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami

Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieczarka - 250 g
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
woda - 400 ml
mąka pszenna - 2 łyżki
gulasz z dziczyzny - 300 g
goździki - 4 szt.
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
pieprz czarny, ziarnisty - 4 szt.
wino czerwone - 300 ml
ziele angielskie - 4 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY MIĘSO:
Mięso odsączamy z marynaty do oddzielnej miski, wykorzystując sitko lub durszlak (marynatę zachowujemy do późniejszego wykorzystania). Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju.
2.PRZESMAŻAMY CEBULĘ:
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się zeszkli. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.
3.DUSIMY GULASZ:
Przesmażone mięso z cebulą zalewamy odstawioną wcześniej marynatą i winem. Redukujemy, od czasu do czasu mieszając. Gdy wino odparuje, dodajemy wodę lub bulion, a następnie dusimy gulasz ok. 1,5-2 godziny.
4.PODAJEMY GULASZ:
Gotowy gulasz z sarny przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Gulasz z sarny na winie z pieczarkami

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY MIĘSO

Mięso odsączamy z marynaty do oddzielnej miski, wykorzystując sitko lub durszlak (marynatę zachowujemy do późniejszego wykorzystania). Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju.

2

PRZESMAŻAMY CEBULĘ

Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy, aż się zeszkli. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.

3

DUSIMY GULASZ

Przesmażone mięso z cebulą zalewamy odstawioną wcześniej marynatą i winem. Redukujemy, od czasu do czasu mieszając. Gdy wino odparuje, dodajemy wodę lub bulion, a następnie dusimy gulasz ok. 1,5-2 godziny.

4

PODAJEMY GULASZ

Gotowy gulasz z sarny przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1118 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

279,5 kcal

🥑

Tłuszcz

6,1 g

🌾

Węglowodany

22,3 g

🥬

Błonnik

12,8 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl