lamotek.pl

Gulasz wieprzowy z łopatki • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Gulasz wieprzowy z łopatki

Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
cukier - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 0,5 szt.
mięso wieprzowe łopatka - 600 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
rodzynki - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ziemniak - 200 g
sok z limonki - 5 ml
przyprawa do gulaszu - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ŁOPATKĘ KROIMY:
na niewielkie kawałki i przekładamy do miski.
2.DODAJEMY PRZYPRAWĘ DO:
gulaszu, sos sojowy oraz sok z limonki.
3.CAŁOŚĆ MIESZAMY RAZEM,:
przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
4.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do zeszklenia.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY ZAMARYNOWANE:
mięso i smażymy, aż mięso nabierze złocistego koloru.
6.DO MIĘSA DODAJEMY:
mąkę, mieszamy, a gdy mąka oblepi mięso, dodajemy rodzynki.
7.MIĘSO PODLEWAMY 200:
ml wody i zdrapujemy z dna patelni to, co do niej przywarło.
8.PATELNIĘ PRZYKRYWAMY I:
od czasu do czasu mieszając, smażymy mięso na niewielkim ogniu, aż stanie się miękkie.
9.GDY MIĘSO BĘDZIE:
miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz paprykę.
10.PONOWNIE PRZYKRYWAMY I:
gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
11.W RAZIE POTRZEBY:
podlewamy większą ilością wody.
12.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
cukrem, solą i pieprzem.
Gulasz wieprzowy z łopatki

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ŁOPATKĘ KROIMY

na niewielkie kawałki i przekładamy do miski.

2

DODAJEMY PRZYPRAWĘ DO

gulaszu, sos sojowy oraz sok z limonki.

3

CAŁOŚĆ MIESZAMY RAZEM,

przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

4

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do zeszklenia.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY ZAMARYNOWANE

mięso i smażymy, aż mięso nabierze złocistego koloru.

6

DO MIĘSA DODAJEMY

mąkę, mieszamy, a gdy mąka oblepi mięso, dodajemy rodzynki.

7

MIĘSO PODLEWAMY 200

ml wody i zdrapujemy z dna patelni to, co do niej przywarło.

8

PATELNIĘ PRZYKRYWAMY I

od czasu do czasu mieszając, smażymy mięso na niewielkim ogniu, aż stanie się miękkie.

9

GDY MIĘSO BĘDZIE

miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz paprykę.

10

PONOWNIE PRZYKRYWAMY I

gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

11

W RAZIE POTRZEBY

podlewamy większą ilością wody.

12

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

cukrem, solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2104,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

526,1 kcal

🥑

Tłuszcz

31,6 g

🌾

Węglowodany

30,3 g

🥬

Błonnik

28,4 g

💪

Białko

28,4 g

Podobne przepisy