lamotek.pl

Perliczka w czerwonym winie • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.

Perliczka w czerwonym winie

Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

boczek wędzony - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
grzyby suszone - 25 g
olej - 1 łyżka
rozmaryn świeży - 40 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 200 g
wino czerwone - 750 ml
mąka pszenna - 5 g
perliczka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ROZGRZEWAMY PIEKARNIK:
do 180 stopni.
2.GRZYBY PRZEKŁADAMY DO:
miseczki, zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy.
3.BOCZEK DROBNO:
kroimy.
4.NA DNO DUŻEGO:
garnka (większego od perliczki) wlewamy olej i podsmażamy pokrojony boczek, aż się zarumieni.
5.DO BOCZKU DODAJEMY:
pokrojone w ćwiartki szalotki i smażymy razem jeszcze przez chwilę, aż szalotki nabiorą brązowego koloru.
6.PERLICZKĘ OCZYSZCZAMY, A:
następnie nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i wkładamy do garnka z boczkiem piersią do dołu.
7.SMAŻYMY 10 MINUT,:
a następnie odwracamy perliczkę piersią do góry i smażymy kolejne 10 minut.
8.PERLICZKĘ WRAZ Z:
boczkiem i cebulą przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
9.DODAJEMY GAŁĄZKI ROZMARYNU:
i namoczone grzyby.
10.WLEWAMY WINO I:
wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny.
11.W TRAKCIE PIECZENIA:
co 15-20 minut polewamy perliczkę sosem zbierającym się w naczyniu.
12.UPIECZONĄ PERLICZKĘ WYJMUJEMY:
z naczynia, przekładamy na półmisek i odstawiamy na 15 minut przed rozkrojeniem.
13.POZOSTAŁY SOS PRZELEWAMY:
do rondelka i podgrzewając go na średnim ogniu, redukujemy, aż nabierze konsystencji gęstego syropu.
14.PERLICZKĘ PODAJEMY Z:
przygotowanym sosem.
Perliczka w czerwonym winie

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ROZGRZEWAMY PIEKARNIK

do 180 stopni.

2

GRZYBY PRZEKŁADAMY DO

miseczki, zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy.

3

BOCZEK DROBNO

kroimy.

4

NA DNO DUŻEGO

garnka (większego od perliczki) wlewamy olej i podsmażamy pokrojony boczek, aż się zarumieni.

5

DO BOCZKU DODAJEMY

pokrojone w ćwiartki szalotki i smażymy razem jeszcze przez chwilę, aż szalotki nabiorą brązowego koloru.

6

PERLICZKĘ OCZYSZCZAMY, A

następnie nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i wkładamy do garnka z boczkiem piersią do dołu.

7

SMAŻYMY 10 MINUT,

a następnie odwracamy perliczkę piersią do góry i smażymy kolejne 10 minut.

8

PERLICZKĘ WRAZ Z

boczkiem i cebulą przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.

9

DODAJEMY GAŁĄZKI ROZMARYNU

i namoczone grzyby.

10

WLEWAMY WINO I

wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny.

11

W TRAKCIE PIECZENIA

co 15-20 minut polewamy perliczkę sosem zbierającym się w naczyniu.

12

UPIECZONĄ PERLICZKĘ WYJMUJEMY

z naczynia, przekładamy na półmisek i odstawiamy na 15 minut przed rozkrojeniem.

13

POZOSTAŁY SOS PRZELEWAMY

do rondelka i podgrzewając go na średnim ogniu, redukujemy, aż nabierze konsystencji gęstego syropu.

14

PERLICZKĘ PODAJEMY Z

przygotowanym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2533,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

633,3 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

21,3 g

🥬

Błonnik

65,9 g

💪

Białko

65,9 g

Podobne przepisy

Perliczka w czerwonym winie - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl