lamotek.pl

Gulasz z jelenia w warzywach • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!

Gulasz z jelenia w warzywach

Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion wołowy - 500 ml
cukinia - 1 szt.
masło klarowane - 4 łyżki
mąka pszenna - 250 g
gulasz z dziczyzny - 600 g
papryka mielona słodka - 1 łyżka
pomidor czerwony - 2 szt.
por - 0,5 szt.
szalotka - 1 szt.
ziemniak - 2 szt.
cytryna - 0,5 szt.
Gin - 50 ml
korzeń pietruszki - 1 szt.
marchew - 2 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
przyprawa do mięsa - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
seler - 60 g
wino czerwone - 125 ml

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY MIĘSO:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę, usuwając błony. Części ścięgniste mięsa kroimy bardzo drobno.
2.OBSMAŻAMY MIĘSO:
Po wyjęciu z marynaty oprószamy mięso mąką zmieszaną z pieprzem, obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Kawałki mięsa podczas smażenia nie powinny się dotykać. Mąki nie może być zbyt dużo, bo to nadmiernie zagęści nam potrawę.
3.DODAJEMY WARZYWA:
Por i szalotkę kroimy w talarki, a cukinię w drobne kawałki. Na patelni na oliwie i maśle klarowanym smażymy warzywa. Dodajemy do mięsa. Oddzielnie na półtwardo gotujemy w osolonej wodzie 2-3 ziemniaki i 2 marchewki. Drobno pokrojone dokładamy do mięsa. W garnuszku dusimy na maśle dwa duże pomidory pokrojone w ósemki. Przecieramy je do rondla. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przecierem pomidorowym, papryką i, jeśli potrzeba, oliwą.
Gulasz z jelenia w warzywach

Czas przygotowania

145 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY MIĘSO

Mięso myjemy i kroimy w kostkę, usuwając błony. Części ścięgniste mięsa kroimy bardzo drobno.

2

OBSMAŻAMY MIĘSO

Po wyjęciu z marynaty oprószamy mięso mąką zmieszaną z pieprzem, obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Kawałki mięsa podczas smażenia nie powinny się dotykać. Mąki nie może być zbyt dużo, bo to nadmiernie zagęści nam potrawę.

3

DODAJEMY WARZYWA

Por i szalotkę kroimy w talarki, a cukinię w drobne kawałki. Na patelni na oliwie i maśle klarowanym smażymy warzywa. Dodajemy do mięsa. Oddzielnie na półtwardo gotujemy w osolonej wodzie 2-3 ziemniaki i 2 marchewki. Drobno pokrojone dokładamy do mięsa. W garnuszku dusimy na maśle dwa duże pomidory pokrojone w ósemki. Przecieramy je do rondla. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przecierem pomidorowym, papryką i, jeśli potrzeba, oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2822,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

705,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

90,2 g

🥬

Błonnik

32,2 g

💪

Białko

32,2 g

Podobne przepisy

Gulasz z jelenia w warzywach - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl