Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą • przepis • składniki • przygotowanie
Sylwestrowy quiche, czyli minitarty z farszem z kabanosów i sera, pokocha każdy, kto ceni sobie proste, ale wyjątkowo smaczne przekąski. Niech trafią na Twój stół w ten wyjątkowy czas!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA QUICHE
Do naczynia miksera przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Ciasto wyrabiamy hakiem. Cały czas mieszając, dodajemy niewielką ilość soli oraz około 2 łyżek mleka. Ciasto wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy kolejne 2 łyżki mleka.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na głębokiej patelni podgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pokrojone w talarki kabanosy, piórka cebuli, smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Przysmażone składniki przekładamy do czystej miski.
WYPEŁNIAMY FOREMKI CIASTEM
Schłodzone ciasto układamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy je, podsypując co jakiś czas mąką. Cienko rozwałkowane ciasto układamy w całości w formie na muffinki, delikatnie dociskamy. Nadmiar ciasta dookoła foremek ścinamy.
NAKŁADAMY FARSZ
Schłodzony spód ciasta w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Na spód nakładamy farsz, starając się odcedzić go od śmietany i mleka. Następnie farsz polewamy pozostałą po farszu śmietaną z mlekiem. Wierzch posypujemy startym serem.
PIECZEMY QUICHE
Tak przygotowany quiche wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy 20-25 minut. Quiche odstawiamy do wystygnięcia. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3918,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
653,1 kcal
Tłuszcz
44,5 g
Węglowodany
44,2 g
Błonnik
2,3 g
Białko
18 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet z makaronem
Jak smakuje omlet ze smażonym makaronem? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!

Odwrócona zielona tarta
Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!

Jajko cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
Tym razem będzie bardzo francusko i bardzo fit. Bo taka jest potrawa ratatouille rodem z Nicei oraz jajka cocotte.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!

Zupa z topinamburu z sałatką
Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spaghetti alla puttanesca
Makaron spaghetti alla puttanesca to bardzo szybkie i efektowne danie w stylu włoskim, którego nie może zabraknąć na Twoim stole.

Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!