Gulasz niemiecki • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA I MIĘSO
Mięso myjemy, osuszamy, w razie potrzeby usuwamy ścięgna i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Ziemniaki, korzenie pietruszki i marchew obieramy, por oczyszczamy i wszystko kroimy na plasterki o średnicy ok. 1 cm. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
PODSMAŻAMY MIĘSO
Mięso podsmażamy na gorącym maśle klarowanym przez 5-8 minut ze wszystkich stron, doprawiając przy tym solą i pieprzem. Następnie w garnku układamy na przemian warstwy przygotowanych składników, doprawiając przy tym do smaku kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy liść laurowy, dolewamy bulion i zagotowujemy.
GOTUJEMY GULASZ
Gulasz gotujemy na wolnym ogniu bez mieszania przez około 90 minut. Liść laurowy wyjmujemy, gulasz doprawiamy do smaku i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4248,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
708,1 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
62,5 g
Błonnik
55,6 g
Białko
55,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Kuskus z gulaszem jagnięcym
Połączenie zdrowej i szlachetnej jagnięciny z lekkim kuskusem wybrzmi doskonale w towarzystwie warzyw i pomarańczy. Spróbuj gulaszu według przepisu Darii!

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!

Szybka zapiekanka à la quiche
Kochasz smak wytrawnych tart, ale nie lubisz spędzać długich minut w kuchni? Skuś się na tę pyszną zapiekankę inspirowaną klasycznym quiche’em, którą z pomocą termorobota MC Smart przygotujesz w 20 minut!

Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.