lamotek.pl

Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!

Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami

Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

czosnek główka - 1 szt.
kasza jęczmienna - 80 g
mięso mielone, drobiowe - 150 g
orzech włoski - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
majeranek suszony - 0,5 łyżki
tymianek świeży - 100 g
kurczak wątróbka - 80 g
śliwka suszona - 70 g
cytryna -
ząbek czosnku - 3 szt.
kurczak - 1 szt.
masło - 100 g
sól - 1 szczypta
woda - 250 ml
gruszka - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Do miski wkładamy mielone mięso z kurczaka, zmieloną wątróbkę drobiową, posiekane orzechy włoskie, ugotowaną kaszę jęczmienną, półtorej łyżki posiekanych listków świeżego tymianku, doprawiamy majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy wędzone śliwki.
2.PIECZEMY KURCZAKA:
Przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze kurczaka bardzo ściśle, otwór spinamy wykałaczkami i związujemy razem z nóżkami sznurkiem do pieczenia. Kurczaka smarujemy oliwą i posypujemy solą. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody, dorzucamy pozostałe gałązki tymianku, pokrojone cytryny w ćwiartki, przekrojoną na pół główkę czosnku i kawałki masła. Kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy kurczaka powstałym sosem.
3.PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI:
Gruszki ze skórką kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Przesmażamy na patelni z oliwą, od strony miąższu, do lekkiego skarmelizowania powierzchni. Kurczaka po wyjęciu z piekarnika trzymamy 10 minut w cieple, aby mięso dobrze zaabsorbowało soki, potem kroimy na kawałki i podajemy z gruszkami polanymi sosem z pieczenia.
Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Do miski wkładamy mielone mięso z kurczaka, zmieloną wątróbkę drobiową, posiekane orzechy włoskie, ugotowaną kaszę jęczmienną, półtorej łyżki posiekanych listków świeżego tymianku, doprawiamy majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy wędzone śliwki.

2

PIECZEMY KURCZAKA

Przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze kurczaka bardzo ściśle, otwór spinamy wykałaczkami i związujemy razem z nóżkami sznurkiem do pieczenia. Kurczaka smarujemy oliwą i posypujemy solą. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody, dorzucamy pozostałe gałązki tymianku, pokrojone cytryny w ćwiartki, przekrojoną na pół główkę czosnku i kawałki masła. Kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy kurczaka powstałym sosem.

3

PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI

Gruszki ze skórką kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Przesmażamy na patelni z oliwą, od strony miąższu, do lekkiego skarmelizowania powierzchni. Kurczaka po wyjęciu z piekarnika trzymamy 10 minut w cieple, aby mięso dobrze zaabsorbowało soki, potem kroimy na kawałki i podajemy z gruszkami polanymi sosem z pieczenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6674,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1668,5 kcal

🥑

Tłuszcz

120,4 g

🌾

Węglowodany

65,6 g

🥬

Błonnik

87,1 g

💪

Białko

87,1 g

Podobne przepisy