Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY PARMEZAN
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryny, a parmezan kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy składniki do pojemnika miksującego i rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnychustawień / czas 6 sekund / obroty 8.
SIEKAMY SZPINAK
Do rozdrobnionego parmezanu dodajemy szpinak i całość siekamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Do pojemnika miksującego przekładamy przekrojoną na pół cebulę i obrane ząbki czosnku. Składniki siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 6 sekund / obroty 6. Następnie zgarniamy posiekane cebulę i czosnek ze ścianek pojemnika miksującego i wlewamy do niego oliwę. Całość podsmażamy, wykorzystując programprzypiekanie / czas 4 minuty / temperatura 100°C / obroty 1.
GOTUJEMY PĘCZAK
Do podsmażonych składników dodajemy kaszę pęczak i całość ponownie podsmażamy, używając programuprzypiekanie / czas 1 minuta / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie do pojemnika miksującego wlewamy bulion i gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 13 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK Z GROSZKIEM
Do kaszy dodajemy mrożony groszek i całość gotujemy ponownie, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
ŁĄCZYMY PĘCZOTTO Z PARMEZANEM
Do ugotowanego pęczotta dodajemy mieszankę parmezanu, skórki z cytryny i szpinaku. Całość mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki dołączonej do urządzenia MC Smart.
UBIJAMY FETĘ
Do czystego pojemnika miksującego wkładamy wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania i ubijamy je, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 6.
PODAJEMY DANIE
Pęczotto nakładamy na głębokie talerze, podajemy z ubijaną fetą i oprószone parmezanem według uznania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2518,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
839,6 kcal
Tłuszcz
34,9 g
Węglowodany
100,1 g
Błonnik
17,2 g
Białko
32,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowe banoffee z mascarpone
Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!

Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Biscotti z migdałami i orzechami
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.

Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
Lekki i pyszny obiad, pieczony na jednej blasze. Klopsiki z piersi z kurczaka plus ćwiartka czerwonej kapusty to prawdziwy hit na lato!

Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z burakiem
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!

Tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle to rodzaj włoskiego makaronu, który doskonale komponuje się z różnorodnymi treściwymi sosami. Jednym z takich połączeń jest sos na bazie śmietany i sera z delikatnym, ziołowym kurczakiem. Poznaj nasz przepis na znakomite tagliatelle z kurczakiem, które skradnie serca wszystkich domowników.

Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
Panierowane skrzydełka z kalafiora? Tak! Przygotuj kalafior w chrupiącej panierce i podaj go z domowym sosem BBQ. Idealny przepis na domówkę!