lamotek.pl

Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.

Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą

Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
parmezan - 100 g
szpinak świeży - 100 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 40 g
kasza pęczak - 300 g
bulion warzywny - 900 g
groszek, mrożony - 250 g
ser feta - 100 g
serek śmietankowy - 20 g
śmietana 30% - 20 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY PARMEZAN:
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryny, a parmezan kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy składniki do pojemnika miksującego i rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnychustawień / czas 6 sekund / obroty 8.
2.SIEKAMY SZPINAK:
Do rozdrobnionego parmezanu dodajemy szpinak i całość siekamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Do pojemnika miksującego przekładamy przekrojoną na pół cebulę i obrane ząbki czosnku. Składniki siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 6 sekund / obroty 6. Następnie zgarniamy posiekane cebulę i czosnek ze ścianek pojemnika miksującego i wlewamy do niego oliwę. Całość podsmażamy, wykorzystując programprzypiekanie / czas 4 minuty / temperatura 100°C / obroty 1.
4.GOTUJEMY PĘCZAK:
Do podsmażonych składników dodajemy kaszę pęczak i całość ponownie podsmażamy, używając programuprzypiekanie / czas 1 minuta / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie do pojemnika miksującego wlewamy bulion i gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 13 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
5.GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK Z GROSZKIEM:
Do kaszy dodajemy mrożony groszek i całość gotujemy ponownie, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
6.ŁĄCZYMY PĘCZOTTO Z PARMEZANEM:
Do ugotowanego pęczotta dodajemy mieszankę parmezanu, skórki z cytryny i szpinaku. Całość mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki dołączonej do urządzenia MC Smart.
7.UBIJAMY FETĘ:
Do czystego pojemnika miksującego wkładamy wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania i ubijamy je, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 6.
8.PODAJEMY DANIE:
Pęczotto nakładamy na głębokie talerze, podajemy z ubijaną fetą i oprószone parmezanem według uznania.
Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY PARMEZAN

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryny, a parmezan kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy składniki do pojemnika miksującego i rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnychustawień / czas 6 sekund / obroty 8.

2

SIEKAMY SZPINAK

Do rozdrobnionego parmezanu dodajemy szpinak i całość siekamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Do pojemnika miksującego przekładamy przekrojoną na pół cebulę i obrane ząbki czosnku. Składniki siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 6 sekund / obroty 6. Następnie zgarniamy posiekane cebulę i czosnek ze ścianek pojemnika miksującego i wlewamy do niego oliwę. Całość podsmażamy, wykorzystując programprzypiekanie / czas 4 minuty / temperatura 100°C / obroty 1.

4

GOTUJEMY PĘCZAK

Do podsmażonych składników dodajemy kaszę pęczak i całość ponownie podsmażamy, używając programuprzypiekanie / czas 1 minuta / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie do pojemnika miksującego wlewamy bulion i gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 13 minut / temperatura 100°C / obroty 1.

5

GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK Z GROSZKIEM

Do kaszy dodajemy mrożony groszek i całość gotujemy ponownie, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1.

6

ŁĄCZYMY PĘCZOTTO Z PARMEZANEM

Do ugotowanego pęczotta dodajemy mieszankę parmezanu, skórki z cytryny i szpinaku. Całość mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki dołączonej do urządzenia MC Smart.

7

UBIJAMY FETĘ

Do czystego pojemnika miksującego wkładamy wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania i ubijamy je, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 6.

8

PODAJEMY DANIE

Pęczotto nakładamy na głębokie talerze, podajemy z ubijaną fetą i oprószone parmezanem według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2518,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

839,6 kcal

🥑

Tłuszcz

34,9 g

🌾

Węglowodany

100,1 g

🥬

Błonnik

17,2 g

💪

Białko

32,9 g

Podobne przepisy

Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl