lamotek.pl

Wigilijny makowiec • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.

Wigilijny makowiec

Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 150 g
cukier puder - 10 łyżek
drożdże świeże - 50 g
żółtka jaj - 7 szt.
skórka pomarańczy kandyzowana - 2 łyżki
masa makowa - 500 g
masło - 120 g
mleko - 200 ml
orzech włoski - 80 g
pomarańcza - 1 szt.
rodzynki - 100 g
rum - 50 ml
sok z cytryny - 2 łyżki
woda - 2 łyżki
mąka pszenna - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Rodzynki moczymy w rumie. Rozgrzewamy piekarnik do 35°C (termoobieg). Do gorącego mleka stopniowo wsypujemy 80 g mąki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem, wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, dodając stopniowo 400 g mąki oraz 120 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła. Ciasto wyjmujemy z misy miksera, wyrabiamy na blacie.  Przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.
2.PIECZEMY MAKOWIEC:
Posiekane orzechy i namoczone rodzynki mieszamy z masą makową, skórką z pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i przekładamy na pergamin. Wykładamy na nie masę makową. Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie makowiec w rulon. Oba jego końce podwijamy pod spód, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz w trakcie pieczenia. Zawijamy całość w pergamin i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 35°C. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Ostudzony makowiec smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody. Makowiec dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Wigilijny makowiec

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Rodzynki moczymy w rumie. Rozgrzewamy piekarnik do 35°C (termoobieg). Do gorącego mleka stopniowo wsypujemy 80 g mąki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do miski miksera wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem, wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, dodając stopniowo 400 g mąki oraz 120 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła. Ciasto wyjmujemy z misy miksera, wyrabiamy na blacie.  Przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.

2

PIECZEMY MAKOWIEC

Posiekane orzechy i namoczone rodzynki mieszamy z masą makową, skórką z pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i przekładamy na pergamin. Wykładamy na nie masę makową. Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie makowiec w rulon. Oba jego końce podwijamy pod spód, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz w trakcie pieczenia. Zawijamy całość w pergamin i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 35°C. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Ostudzony makowiec smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody. Makowiec dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6193 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

619,3 kcal

🥑

Tłuszcz

25,4 g

🌾

Węglowodany

82,2 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy