lamotek.pl

Gnocchi dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!

Gnocchi dyniowe

Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 1000 ml
dynia hokkaido - 300 g
ziemniak - 300 g
mąka włoska typ 00 - 300 g
jajko - 1 szt.
bulion warzywny - 200 ml
masło - 80 g
parmezan tarty - 50 g
sól - 1,5 g
pieprz biały - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DYNIĘ I ZIEMNIAKI:
Dynię przekrój na ćwiartki i obierz ze skóry. Warzywo pokrój na drobną kostkę i zważ — jeśli dyni jest więcej niż 300 g, odłóż nadmiar na bok. Możesz schować go do lodówki i zużyć do innego dania albo zamrozić. Ziemniaki także obierz i pokrój w drobną kostkę.
2.GOTUJEMY DYNIĘ I ZIEMNIAKI:
Do garnka wlej wodę (ok. 500 ml), posól ją (ok. 2 g) i wrzuć dynię. Gotuj ją przez ok. 6-7 minut, a następnie dodaj ziemniaki. Gotuj warzywa, aż staną się miękkie, a następnie odcedź je i wystudź.
3.BLENDUJEMY MASĘ:
Do kielicha blendera wrzuć wystudzone warzywa i zblenduj na gładką masę.
4.WYRABIAMY CIASTO:
W dużej misce wymieszaj masę warzywną z jajkiem i solą. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj do masy mąkę i wyrabiaj ciasto rękoma. Ciasto po chwili powinno stać się elastyczne, ale nie lepkie.
5.FORMUJEMY KLUSECZKI:
Podsyp blat odrobiną mąki, a następnie podziel ciasto na mniejsze kawałki. Z tych kawałków uformuj wałki o grubości ok. 2,5-3 cm. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie na każdym z nich zrób widelcem delikatne, ozdobne wgłębienia.
6.GOTUJEMY GNOCCHI:
Do garnka wlej wodę i ustaw na kuchence. Gdy woda zacznie wrzeć, posól ją i zacznij powoli wrzucać kluseczki. Gotuj przez 3-4 minuty (aż wypłyną na wierzch). Odlej 60 ml wody z garnka, a resztę wylej i przecedź kluseczki. Możesz przejść do przygotowywania sosu.
7.PODGRZEWAMY BULION:
W małym garnuszku podgrzej bulion.
8.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
W rondlu rozpuść masło na średnim ogniu, poczekaj, aż zacznie się pienić. Zacznij dodawać bulion do masła, powoli, cały czas mieszając.
9.PRZYPRAWIAMY:
Sos przypraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do niego jeszcze wodę z gotowania gnocchi, która dodatkowo go zagęści. Wymieszaj i gotuj przez 4-5 minut na małym ogniu.
10.WYKAŃCZAMY DANIE:
Do gotowego sosu dodaj gnocchi, zamieszaj i podduszaj je przez kilka minut. Gdy kluseczki całe pokryją się sosem, możesz przełożyć je na talerze.
11.SERWUJEMY GNOCCHI Z SOSEM SEROWYM:
Wyłóż kluseczki na talerze i posyp startym parmezanem. Danie jest gotowe do podawania!
Gnocchi dyniowe

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DYNIĘ I ZIEMNIAKI

Dynię przekrój na ćwiartki i obierz ze skóry. Warzywo pokrój na drobną kostkę i zważ — jeśli dyni jest więcej niż 300 g, odłóż nadmiar na bok. Możesz schować go do lodówki i zużyć do innego dania albo zamrozić. Ziemniaki także obierz i pokrój w drobną kostkę.

2

GOTUJEMY DYNIĘ I ZIEMNIAKI

Do garnka wlej wodę (ok. 500 ml), posól ją (ok. 2 g) i wrzuć dynię. Gotuj ją przez ok. 6-7 minut, a następnie dodaj ziemniaki. Gotuj warzywa, aż staną się miękkie, a następnie odcedź je i wystudź.

3

BLENDUJEMY MASĘ

Do kielicha blendera wrzuć wystudzone warzywa i zblenduj na gładką masę.

4

WYRABIAMY CIASTO

W dużej misce wymieszaj masę warzywną z jajkiem i solą. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj do masy mąkę i wyrabiaj ciasto rękoma. Ciasto po chwili powinno stać się elastyczne, ale nie lepkie.

5

FORMUJEMY KLUSECZKI

Podsyp blat odrobiną mąki, a następnie podziel ciasto na mniejsze kawałki. Z tych kawałków uformuj wałki o grubości ok. 2,5-3 cm. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie na każdym z nich zrób widelcem delikatne, ozdobne wgłębienia.

6

GOTUJEMY GNOCCHI

Do garnka wlej wodę i ustaw na kuchence. Gdy woda zacznie wrzeć, posól ją i zacznij powoli wrzucać kluseczki. Gotuj przez 3-4 minuty (aż wypłyną na wierzch). Odlej 60 ml wody z garnka, a resztę wylej i przecedź kluseczki. Możesz przejść do przygotowywania sosu.

7

PODGRZEWAMY BULION

W małym garnuszku podgrzej bulion.

8

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W rondlu rozpuść masło na średnim ogniu, poczekaj, aż zacznie się pienić. Zacznij dodawać bulion do masła, powoli, cały czas mieszając.

9

PRZYPRAWIAMY

Sos przypraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do niego jeszcze wodę z gotowania gnocchi, która dodatkowo go zagęści. Wymieszaj i gotuj przez 4-5 minut na małym ogniu.

10

WYKAŃCZAMY DANIE

Do gotowego sosu dodaj gnocchi, zamieszaj i podduszaj je przez kilka minut. Gdy kluseczki całe pokryją się sosem, możesz przełożyć je na talerze.

11

SERWUJEMY GNOCCHI Z SOSEM SEROWYM

Wyłóż kluseczki na talerze i posyp startym parmezanem. Danie jest gotowe do podawania!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2283,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

570,8 kcal

🥑

Tłuszcz

21,3 g

🌾

Węglowodany

76,2 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

15,3 g

Podobne przepisy